Nu krävs det tidiga birdies

SPORTBLADET

Strömberg: Kan bli en historisk svensk seger

Foto: Lorena Ochoa.

Sex slags ledning för världsettan kan låta som en stendöd tävling.

Men börjar man darra i golf – och man ser att spelare närmar sig bakifrån – så försvinner sex slag på nolltid på ett blåsigt St Andrews.

Jag är mycket långt ifrån övertygad att Lorena Ochoa vinner i dag. Det kan mycket väl bli en historisk svensk seger.

Alla som lett en slagsspelstävling vet hur det är. Du kan känna dig i toppform och hur avslappnad som helst. Det flyter på några hål utan att något händer.

Men uppbyggda förväntningar ligger där och guppar som tyska minor i Östersjön trots att du försöker trycka ner dem under ytan. När den första exploderar är det redan för sent.

Alla kan drabbas

Du sjunker snabbt och tyst och ingen kan hjälpa dig. Du svettas, får puls och slutar tänka klart. Precis så känns det. Hur du än gör tappar du slag och detta kan drabba vem som helst. Fråga Greg Norman eller Phil Mickelson eller Colin Montgomerie.

Eller Lorena Ochoa.

Jag hoppas inte att hon tappar. Jag tycker att Ochoa är värd en major men vad jag tycker spelar mindre roll.

En majorseger vinner man, man förtjänar den inte, och det är just det jag undrar om Ochoa klarar av.

Hon har varit den särklassigt bästa spelaren de senaste två åren och hon har visat att hon kan hantera pressade situationer. Hon har också visat att hon kan tappa i slutet vid majors.

I dag får vi veta hur hon hanterar en klar ledning i en major i hård blåst.

Om hon sviker finns tre svenskor som gärna vill vara med och leka.

Både Linda Wessberg och Maria Hjorth visade att de klarar hård vind när det äntligen började blåsa lite bättre över St Andrews i går.

Tappar inte i sol

De hade tillsammans med Stacy Prammanasudh gårdagens bästa score och hård vind även i dag kommer inte att skada deras kamp. Det kan till och med vara en nödvändighet för jag tror inte att Ochoa tappar så mycket i bra förhållanden.

Jag trodde hårt på Annika Sörenstam inför gårdagen och jag trodde rätt. Hon spelade underbart men tappade tyvärr i början och hade absolut ingen medgång under sista nio bortsett från bra birdie på 17:e.

Nu krävs lite flyt men hon kan fortfarande vinna. Hon ser smidig och vass ut och slår de flesta puttar bra men ibland räcker inte ens det på en sådan här bana.

Jag vet att hon förmodligen skulle värdera detta som hennes största seger om hon lyckas och kan hon göra några tidiga birdies tror jag att respekten Ochoa har för svenskan blir tung att bära.

Men det krävs tidiga birdies.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf