Thomas Alsgaard hoppar av skidlandslaget

SPORTBLADET

”Han slutar omedelbart”

Thomas Alsgaard hoppar av som ledare i svenska längdskidlandslaget med omedelbar verkan. Den förre norske skidstjärnan hade ansvar för herrlandslaget, men har beslutat sig för att sluta.

– Han slutar på grund av bristande motivation. Han slutar omedelbart, säger Per-Åke Yttergård, chef för de nordiska grenarna på Svenska skidförbundet, till TT.

När Inge Bråten tog över som förbundskapten inför förra säsongen fick han med sig den förre storåkaren Thomas Alsgaard från Norge. Alsgaard var med under den svenska succén i OS förra vintern och fick inför den här säsongen utökat ansvar och blev ledare för herrlandslaget.

Han har dock tidigare under säsongen fått viss kritik för att han inte har närvarat vid alla läger och tävlingar. Samtidigt har flera av landslagsåkarna uttryckt sitt gillande över Alsgaards kunnande.

Nu hoppar han av mitt under säsongen.

– Det var efter Tour de Ski som han bestämde sig. Han säger att han slutar för att han inte har tillräcklig motivation, säger Yttergård.

För att täcka luckan efter Alsgaard kommer landslagets juniorledare Lars Selin att ta klivet upp till seniorerna och bistå förbundskapten Inge Bråten och assisterande förbundskapten Jocke Abrahamsson, som även är damansvarig.

Eftersom det i dagarna beslutats att junior-VM senareläggs från slutet av januari till mitten av mars på grund av snöbristen i italienska Tarvisio kan Selin vara med vid världscuptävlingar, uppladdningsläger före VM och VM i Sapporo 22 februari-4 mars.

Inför den här säsongen tappade landslaget också Ola Rawald, en erkänt skicklig tränare framför allt i sprint. Han har gjort sällskap med förre förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand som ledare i Kina. Han har inte ersatts, vilket kritiserats av flera sprintåkare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM