Vetlanda tog nytt SM-guld

Vetlanda var favorit till SM-guldet i speedway och motsvarade också förväntningarna. Smålänningarna vann andra SM-finalen hemma mot Piraterna med 52–37, totalt 96–83.

– Stort att vi klarade det, det blev väldigt jobbigt efter Tomas H Jonassons skada, sade Vetlandas sportchef Bo Wirebrand.

Vetlanda såg ut att snabbt och smärtfritt koppla guldgrepp på Piraterna som hade två poäng upp efter första matchen. Hemmalaget ledde 13–5 efter tre heat och såg stabila ut även efter inledningen. Bakom kulisserna var det inte riktigt lika stabilt. David Ruud meddelade att han kört färdigt efter sina tre första heat, den ryggskada han ådrog sig i första SM-finalen gav honom för stora smärtor.

Därför kom Tomas H Jonassons skada i nionde heatet som en kalldusch för Vetlanda. Jonasson och Piraterna Macej Janowski brakade ihop i utgången av startsvängen och Jonasson slog handlöst i banan. Jonasson, som skulle ersätta Ruud i slutet, fördes till Eksjö sjukhus med smärtor i rygg och axel.

– Säsongens jobbigaste minuter, erkände Wirebrand. För första gången den här säsongen tog jag in hela laget i omklädningsrummet för en samling och få dem att förstå att vi fortfarande hade kontroll på matchen. Taktiken i det läget var att försöka köra oavgjort i de heat som återstod.

Taktiken föll

Den taktiken föll snabbt. Piraterna slog tillbaka i heat tio med en dubbelseger, hade ytterligare en på gång i heatet efter då Anton Rosén oturligt fick stopp på andra plats. Hemmaledningen hade krympt till tre poäng i matchen, en totalt.

Då tvingades Ruud ut på banan igen trots sina ryggsmärtor. Han inte bara genomförde heatet, tillsammans med Jason Crump körde han hem en dubbelseger för Vetlanda.

– Heroiskt gjort av David, han hade verkligen ont. Vi valde att mörka hans ryggproblem innan matchen, sade Wirebrand.

Luften gick ur

Piraterna gjorde ett sista försök att toppa laget i heat 13, men när Jaroslaw Hampel och Emil Sajfutdinov åkte 4–2 mot Greg Hancock och Chris Holder gick luften ur de regerande mästarna. Vetlanda vann till slut med klara 52–37 i matchen, 96–83 totalt.

– Vi har ju tagit några guld de senaste åren men jag känner ändå att detta är ganska stort, sade Wirebrand.

– Vi haft problem med ganska mycket skador och i år har vi inte haft någon riktig toppgubbe sett över hela säsongen. Men alla har hela tiden varit med och producerat, dessutom måste jag säga att det har varit en fantastisk atmosfär i vårt unga lag under hela året.

Sune Eklöf/TT

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN