”Jag var inte döende”

Smirnov slår tillbaka mot dopinganklagelserna

Vladimir Smirnov, Kazakstan (18 medaljer i stora mästerskap) Ska under VM i Thunder Bay ha haft ett blodvärde på 198. Hävdar själv att det berodde på ”bra höghöjdsträning”.
Vladimir Smirnov, Kazakstan (18 medaljer i stora mästerskap) Ska under VM i Thunder Bay ha haft ett blodvärde på 198. Hävdar själv att det berodde på ”bra höghöjdsträning”.

Svenskbekante Vladimir Smirnov uppges ha haft högst blodvärden av alla åkare som pekas ut i Uppdrags gransknings reportage.

Men de skyhöga värdena skrämde inte skidlegendaren.

– Jag var inte döende, och inte rädd. Det var ganska naturligt för mig med höga värden, säger han i SVT:s program.

Kazaken Vladimir Smirnov, numera bosatt i Sundsvall, skrapade ihop 18 medaljer på de stora mästerskapen under karriären.

Enligt Uppdrag granskning ska Smirnov haft det högsta blodvärdet av alla de åkare man har gått igenom i kvällens program.

Reportern Hasse Svens har tagit del av de originaldokument som visar blodvärden från toppskidåkare i samband med världscupstävlingarna i finska Lahtis 1997.

Svenske antidopningsexperten Bengt Saltin säger i programmet att det ”helt klart pågick någon form av blodmanipulation” under 1990-talet.

Hade ett blodvärde på 198

Under VM i Thunder Bay 1995 ska Smirnov ha haft ett blodvärde på 198 – långt över vad som anses som ett normalvärde.

På världsmästerskapen i Kanada tog han tre guld och en bronsmedalj.

– Jag har inte sett de här blodvärdena. Hur man når sådana höjder är svårt att se, det är helt beroende på vilken träningstillgångar du har, säger Smirnov till SVT.

Han hävdar att hans höga värdena berodde på "otroligt bra höghöjdsträning".

På frågan om han inte var rädd för en blodpropp svarar Smirnov:

– Jag var inte döende, och inte rädd. Det var ganska naturligt för mig med höga värden, säger han.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN