Dählie rasar mot SVT

Norska skidlegendaren: "Är förbannad och chockad"

Uppdrag granskning hävdar att flera åkare på 90-talet, däribland Björn Dählie, haft onormalt höga blodvärden.

Men den norska skidikonen nekar bestämt till anklagelserna – och sågar samtidigt de svenska journalisternas metoder.

– I min långa karriär har jag aldrig upplevt journalister som kör upp bilen på trappan hemma, går in i huset när jag inte är där och börjar prata med min fru om en intervju, säger Dählie till Dagbladet.

Norska utövare och ledare har gått i taket över uppgifterna i Uppdrag gransknings dokumentär som kommer att sändas på onsdagskvällen. 

Björn Dählie, en av Norges största åkare genom tiderna, tillbakavisar påståendena om att han skulle fuskat till sig bättre resultat genom bloddoping.

Precis som flera andra, däribland Gunde Svan, anser han att det bara rör sig om rena spekulationer.

I programmet hävdas det att samtliga medaljörer under VM i Thunder Bay 1995 hade höga blodvärden – ett mästerskap där Björn Dählie tog två individuella silvermedaljer och ett guld i stafett.

"Påståendena från SVT är fel"

– Jag är förbannad och chockerad över att SVT väljer att presentera påståenden trots att Petter Hemmingsson (Internationella Skidförbundets medicinska chef vid tillfället) har tillbakavisat dessa. Han säger ju rätt ut att påståendena från SVT är fel, säger Dählie till VG.

Maxgränsen för hemoglobinnivån ligger idag på 17 för män och 16 för kvinnor.

I VM i Thunder Bay berättar Uppdrag granskning att medaljvinnarna hade värden på 17,5 eller mer.

– Ett normalvärde för mig ligger runt 15,7. Jag har ned mot 15 och upp mot 17. Det har varit mina normala variationer i alla åren med höghöjdsträning. I Nagano-OS, som var mitt bästa mästerkskap, då var mina värden under 16. Det kan vara bra att veta i den här diskussionen, säger Dählie.

Skidlegendaren Dählie är också förbannad på det arbetssätt som SVT:s medarbetare använt sig av – något som också kritiserats av svenske skidåkaren Lars Håland.

"Måste Mika Myllylä dö förgäves?"

– De försöker i programmet ge ett intryck av att jag inte var tillgänglig. Det stämmer inte, men jag svarar inte på samtal från okänt nummer, säger Dählie till norska Dagbladet.

När Dählie väl pratade med programledaren Hasse Svens i telefon fick han frågor om finländska åkaren Mika Myllylä, som avled för två år sedan i sviterna av ett alkoholmissbruk.

– Han frågade mig om Mika Myllylä måste dö förgäves och ta med sig allt från 90-talet i graven helt själv. Det kunde jag inte ens svara, säger Dählie.

Enligt Dählie har han aldrig någonsin sysslat med bloddoping.

– Jag har aldrig fuskat eller manipulerat med blod, och jag står rakryggat i det här och pratar öppet med alla om det, säger han och fortsätter:

– Jag var mycket upprörd och arg över SVT:s upplägg till en början. Nu är jag mer upgiven och ledsen, maktlös. Det är nästan omöjligt att försvara sig mot sådana insinuationer.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN