Eslöv svenska mästare i pingis

Publicerad:

SPORTBLADET

Vann med klara siffror i Köping

Foto: Per-Ingvar Rask

En liten Åshöjden-historia. Eslövs damlag spelade förra året i division 1 och kan nu titulera sig svenska mästare efter att ha manövrerat ut Team Mälarenergi med 5-2 i den avgörande final-matchen.

– Så jävla underbart. Det här är Eslövs första dam-lag någonsin och att vi vann beror till stor del på den grymma sammanhållning vi har i laget, säger spelaren Madeleine Melcher.

Strax före klockan 13 slog Eslövs kinesiska nyförvärv Yu Qin Yang in matchbollen som innebar att skåne-laget hade tagit sitt första SM-guld någonsin på damsidan.

5-2 till Eslöv slutade den tredje och avgörande matchen och enligt Madeleine Melcher, 22, var det egentligen inget snack om var guldet till slut skulle hamna.

– Våra ledare ger oss bra stöttning, vilket får spelarna att känna sig trygga. Att det blev 5-2 var bara så det skulle gå. Även om vi förlorade den första finalmatchen så kände vi att vi var starka. Det fanns inte tid att vara nervös, säger Melcher.

Lång resa mot SM-guld

Damernas elitserie är uppdelad i två grupper, nord och syd. De bästa lagen från respektive grupp går sedan vidare till nästa grupp där placeringen avgör vilka som tar sig vidare till det avslutande slutspelet.

Eslöv kom tvåa i båda grupperna, men lyckades alltså höja sig ännu ett snäpp när det gällde som mest.

Lagledaren Stefan Carlsson berättar om lagets resa från division 1 till SM-guldet.

– Klubben bestämde sig för att satsa på ett damlag och förra säsongen fick vi en friplats till division 1. I år har vi kommit tvåa både i elitserien syd och elitserien A. Och nu vann vi alltså finalen. Livet lever perfekt och det kan inte bli bättre, säger Karlsson.

Sprudlande glädje

En av finalens nyckelspelare var Sara Rask, 24. I sin avslutande match vann hon mot Stina Zetterström vilket innebar 4-2 och liten matchboll.

En matchboll som alltså lagets kinesiska spelare Yang förvaltade på bästa sätt när hon i den sista matchen vann mot köpinglagets etta Jana Dobesova.

Efter matchen sprudlade hela laget av glädje och Sara Rask berättade att den fem timmar långa hemresan till Skåne nu kändes betydligt lättare.

– Det blir den bästa hemresan någonsin. Vi har laddat med champagne och guldhattar, och ikväll blir det fest.

Varför är Eslöv bäst i Sverige då?

– Vi har en bra sammanhållning i laget som gör det. Vi har varit bra hela säsongen och om man vinner SM-guld är man helt enkelt bäst, säger Rask.

Kan skriva historia

Kvällens firande i Eslöv bär ännu ett hemligt skimmer över sig. Allt spelarna vet är att de ska möta upp ledarna på en restaurang och att en stor överraskning väntar.

Kanske får klubben även tillfälle att fira dubbelt upp inom den närmsta framtiden. Eslövs herrar är nämligen framme i semifinal, och om laget går hela vägen så skrivs historia. Ingen klubb har tidigare vunnit guld både på damsidan och herrsidan under samma säsong.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN