Damkaptenen anklagad: ”Han dopade skidåkarna”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:

SPORTBLADET

Efter Italien blev Punkkinen svensk damkapten – ”Billan” Östlund: ”Man blir alldeles knäsvag”

Finländaren Jarmo Punkkinen tränade Italiens herrar i längdskidåkning 1984–90 och Sveriges damer 1992–94.
Finländaren Jarmo Punkkinen tränade Italiens herrar i längdskidåkning 1984–90 och Sveriges damer 1992–94.

En dopningsbomb briserade på nytt i finländsk skidåkning i går.

En av de utpekade är förre detta svenska damförbundskaptenen Jarmo Punkkinen, 61, som anklagas för att systematiskt ha dopat flera av sina aktiva.

– Usch, vad hemskt. Man blir alldeles knäsvag när man hör det, säger Marie-Helene ”Billan” Östlund till Sportbladet.

Det är den finska dokumentärfilmen ”Sinivalkoinen valhe” (Blåvit lögn) som i dag skakat om hela längdskidåkningsvärlden.

I filmen, som förhandsvisades i Finland under måndagen, pekas bland annat nationalhjälten Juha Mieto ut som dopad av den finske tyngdlyftaren Kaarlo Kangasniemi.

Kangasniemi berättar själv i filmen hur han rådgivit Mieto i användandet av anabola steroider – något som Mieto kraftigt förnekar.

I dokumentären anklagas också finske skidtränarprofilen Jarmo Punkkinen för att ha förordat sina aktiva att dopa sig, främst genom blodtransfusioner.

Fick lämna blod hos Ferrari

Finska Yle skriver om den italienske skidåkaren Guiseppe Pulié som berättar om hur ledningen inför OS 1988 tvingade alla som skulle delta att också besöka Ferraris klinik för att ge blod i bloddopningssyfte.

– Jag sa till läkarna att även om jag skulle delta i OS skulle jag inte gå med på blodtransfusioner. Tydligen störde det någon och jag blev petad från gruppen, säger Pulié som också får stöd av landsmannen Silvano Barco.

Jarmo Punkkinen hade det italienska herrlaget fram till 1990 och var samtidigt damstjärnan Manuela Di Centas personlige tränare mellan åren 1987–1991.

Därefter tog han över det svenska damlaget i två säsonger, 1992–1994.

När Sportbladet berättar för svenska skidstjärnan ”Billan” Östlund, 46, om anklagelserna mot hennes före detta förbundskapten är känslorna delade.

– Han sa aldrig ett ord om dopning när han tränade oss. Inte ett ord, aldrig, säger hon.

– Jag är både överraskad och inte. Han är ju trots allt finländare och de har man inte så stort förtroende för längre, men å andra sidan nämnde han aldrig något om dopning.

”Oerhört hårt”

I skenet av de nya anklagelserna kommer minnena av den finske tränaren i ett helt nytt ljus.

– Jag minns att han tyckte att vi hade för dåliga läkare som inte kunde hålla oss friska. Det kan man ju undra nu vad han menade med det, säger Östlund som själv hade några av karriärens sämsta år med Punkkinen som kapten.

– Han körde oerhört hårt med oss. Jag vet när vi var på läger körde vi stenhårda pass där vi skulle öka och öka och öka, fortare och fortare ju längre vi åkte på något vis. Jag tålde inte alls den träningen som han bedrev, utan jag blev väldigt sliten.

– Han passade inte alls mig som tränare, säger Marie-Helene ”Billan” Östlund.

Jarmo Punkkinen, som i dag har en roll i det finska skidskytteförbundet och är expertkommentator i Yle:s skidskyttesändningar, tillbakavisar alla anklagelser.

Publicerad: