Wahlberg: Sverige går långt i EM – tack vare respektlösheten

SPORTBLADET

De har väntat en hel livstid på chansen.

Om Sveriges basketdamer är redo att ta den?

De har redan gjort det.

Det krävdes en mardrömsresa för det svenska landslaget innan de tog sig hit till Vannes i går.

Men den riktiga resan till EM har pågått betydligt längre än så. Året var 1987 när Sverige senast kvalificerade sig till ett EM-slutspel på damsidan. Då var flertalet av dagens stjärnor inte ens födda.

Sedan dess har år efter år spenderats på basketens bakgård i B-grupper långt ifrån mästerskap och rampljus. Men under tiden har en ny generation spelare växt fram.

En generation som inte bryr sig om något annat än att vinna och som har tagit Sverige till det första EM-slutspelet på 26 år.

Avancemanget i sig är stort. Men spelarna drömmer större.

Förlust kan inte stoppa laget

Målet är att ta sig vidare från gruppen, det är alla överens om. Men man behöver inte skrapa mycket på ytan för att märka att laget redan har bestämt sig för att gå längre än så.

Svensk basket behöver en framgång i det här mästerskapet. Spelarna är här för att fixa den. ”U19-silvret i VM börjar bli gammalt. Det är dags för något nytt nu”, säger Louice Halvarsson.

I morgon börjar resan mot en ny historia när Sverige ställs mot Italien. Det är matchen som måste vinnas.

Men förbundskapten Lasse Johansson tror inte ens att en förlust i premiären kan stoppa det här laget. Tvärtom.

– Det här laget har brutit många barriärer. Man vet inte om det till och med är bättre att vi förlorar mot Italien, missförstå mig rätt. Förlorar vi blir utmaningen större och är det något jag inte är rädd för med det här laget är det utmaningar. De har bevisat sig själva om och om igen, och det känns tryggt, säger han.

Tryggheten, självförtroendet och den totala respektlösheten är anledningarna till att Sverige kommer att gå långt i det här mästerskapet.

För 26 år sedan blev det en sjundeplats i EM, den största framgången hittills i damlandslagets historia.

Bli inte förvånade om den inte är det länge till.