Förutsättningarna inför säsongsavslutningen

Publicerad 2012-11-04

Sportbladets F1-reporter Anna Andersson har tittat på förutsättningarna inför den spännande säsongsavslutningen

Ferrari mot Red Bull.

Fernando Alonso jagar VM-ledaren Sebastian Vettel och efter gårdagens kval har han en gyllene möjlighet att minska avståndet. Tysken hade inte tillräckligt mycket bränsle kvar och straffas med att starta sist. Alonso däremot står i ruta sex.

Nu skiljer det 13 poäng, det återstår bara tre lopp och 75 poäng.

Följ ämnen
Formel 1

Bilen

SEBASTIAN VETTEL

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Red Bull har haft stora problem med tillförlitligheten. Sebastian Vettel tvingades bryta två lopp sedan en generator överhettat.  I Indien senast hade kollegan Mark Webber återigen problem med KERS och efter gårdagens kval förlorade Vettel sin tredjeplats eftersom han hade för lite bränsle kvar. Just nu känns tillförlitligheten som det största problemet för Red Bull.

FERNANDO ALONSO

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Ferrari var hopplöst efter i våras och hade problem med den bakre delen av bilen. Till premiären i Europa lyckades man bygga om den och fick till en bil som fungerade på alla banor. Även om den inte imponerar är den tillförlitlig och det är också anledningen till att Fernando Alonso är med i kampen om VM-titeln. Däremot har Ferrari haft problem med uppdateringarna av bilen.

Utvecklingen

SEBASTIAN VETTEL

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Adrian Newey anses vara den bästa designern inom F1 och stallet har under hösten gått från att vara okej till att vara överlägset. Fyra segrar på fyra lopp och bortsett från missen i kvalet tycks Red Bull ha hittat formen från 2011.

FERNANDO ALONSO

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Här har Ferrari tappat. Fernando Alonso har gnällt i italiensk media och sagt att han inte fått några vettiga nya delar tillbilen sedan i våras. Stallet har haft problem med vindtunneln som inte lämnat ut rätt uppgifter och har flyttat sin verksamhet till Toyotas gamla fabrik i Tyskland. Italienarna är för långsamma i kvalen och det gör det svårt att vinna lopp.

Stallkompisen

SEBASTIAN VETTEL

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Mark Webber har en bra bil, vet vad han ska göra och ser också till att kvala bra. Han kan dessutom hota Fernando Alonso på banan och ta viktiga poäng från Vettels konkurrenter.

FERNANDO ALONSO

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Felipe Massa gör ett bra jobb, men eftersom han inte kan hota Fernando Alonso internt kan han inte heller hota Red Bull. Möjligen kan han ställa till problem för Vettel i Abu Dhabi eftersom tysken startar sist och jagar en plats bland de tio främsta.

Formen

SEBASTIAN VETTEL

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Har vunnit två VM-titlar i rad med Sebastian Vettel. Stallet kan vinna konstruktörsmästerskapet i helgen och den regerande mästare han vunnit fyra segrar i rad. Det faktum att han har hämtat in Alonsos försprång på 44 poäng under hösten och övertagit ledningen gör att man inte ska räkna bort honom även om han startar sist. Han och bilen är i form.

FERNANDO ALONSO

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Ferrari har inte vunnit VM sedan 2007 och då hette mästaren Kimi Räikkönen. Alonso påpekar hela tiden att han inte ger upp och att stallet tror på en seger, samtidigt läcker det ut uppgifter om att han är frustrerad över att utvecklingen av bilen avstannat och om missämja inom stallet. Den dubble mästaren är pressad, samtidigt är han troligen den bäste föraren i startfältet och är det någon som kan vända detta är det han.

Totalt

SEBASTIAN VETTEL: 17 ➕

FERNANDO ALONSO: 12 ➕

Följ ämnen i artikeln