Gustafsson tog sitt livs seger i natt

avPatrik Syk

”The Mauler” dominerade mot ”Shogun”: ”Jag vill ha bältet nu, vem som än har det”

1 av 5
Gustafsson segerviss efter sista ronden mot Rua. Foto: AP

Han klev in i ringen oprövad mot de bästa. Han klev ut som främste utmanaren om UFC-bältet. Alexander Gustafsson vann på enhälligt domslut mot superstjärnan Mauricio ”Shogun” Rua och satte svensk MMA på kartan på allvar.

– Jag vill ha bältet, vem som än har det, säger Gustafsson till UFC.

Det var den nya generationen mot den gamla som gjorde upp på KeyArena i Seattle. När Alexander besökte sin första MMA-träning var ”Shogun” redan en av världens bästa. I natt skruvade svensken upp ett tempo som brasilianaren inte hängde med i och den ungdomliga energin var helt enkelt för mycket för ”Shogun” att mäkta med.

– Det var en fantastisk match och en ära att få möta en legend som ”Shogun”, säger Gustafsson.

Illa ute tidigt

Men svensken var illa ute bara någon minut in i första ronden när Rua överraskade med ett benlås. I ett par sekunder såg det ut som om Gustafsson var fast men lyckades rycka sig loss och fortsatte med att på sitt karaktäristiska sätt fightas med rörligt fotarbete och fin boxning.

Andra ronden fortsatte som den första slutade med Rua på jakt efter ett snabbt avslut men med Gustafsson i förarsätet konstant. Flera kortare slagväxlingar föll innan Gustafsson relativt enkelt tog ner Rua på marken, bara för att släppa upp honom på fötterna igen. ”The Mauler” träffade också hårt men ett par fina knän i klinch, en teknik han inte visat så mycket av tidigare men som gav utdelning i kväll. Även en hård spark mot kroppen tog musten ur den förre titelhållaren som i den tredje ronden mest försökte hålla sig kvar i matchen utan att egentligen hota svensken alls.

Titelmatchen dröjer

När mistluren ljöd för att signalera slutet på den sista ronden var det dock ingen tvekan att svensken var den bättre och mer aggressiva av de två. När domarna avslöjade sina poäng var det heller inget snack. Alla tre domarna hade Gustafsson som segrar och nu väntar alltså en titelchans.

Nä matchen om bältet blir av är dock mer osäkert. Den regerande mästaren Jon Jones läker för tillfället en skada och är bokad för en titelmatch mot Chael Sonnen i april. Först efter den matchen kan Alex chans på bältet få ett datum men mycket tyder på att det lär dröja till slutet av sommaren 2013.

– Jag vill ha bältet nu, det spelar ingen roll vem som har det, säger han.

 Det har spekulerats mycket om en gala i Sverige även under det kommande året och kanske är det här UFC vill lägga det nästa stora äventyret för sin reslige utmanare. Det vore också intyget på att svensk MMA nu hetare än någonsin och kan tack vare Alexander Gustafssons framgångar kalla sig ett av sportens ledande länder.

Hyllad av legendaren

Kvällens gala sändes live på en av USAs största sportkanaler, Fox Sports och i studion fanns en annan före detta UFC-mästare, Randy Couture och han var imponerad.

– Han var otroligt imponerade, nu vill jag se honom mot Jon Jones. Låt de två albatrossarna (båda är väldigt långa, reds. anm.) göra upp!

ARTIKELN HANDLAR OM

MMA