Stjärnklart på J-O Waldners 50-årsfest

Stenmark: ”Han har haft en fantastisk karriär”

Jan-Ove Waldner fyller 50 år – då blev det stjärnfyllt i hyllningskören.

Ingemar Stenmark, Tomas Brolin, Alexander Norén och Anders Limpar firar pingislegendaren.

– Jag har haft en kanondag, och nu är festen i gång. Det kommer bli drag, säger jubilaren.

Ett skepp kom inte lastat, men väl en charterbåt som lade till vid Strandvägen i Stockholm. Där stod han, Jan-Ove Waldner, med ett glas champagne i handen och hälsade gästerna välkomna.

Det ena celebriteten efter den andra klev ombord – Stenmark, Brolin, Limpar, Jesper Blomqvist, Mikael Appelgren, Jörgen Persson, Erik Lindh...  Och framåt småtimmarna förväntas en viss Björn Borg ansluta till festsällskapet, som omfattar närmare 50 personer.

– Det har varit en kanondag och så ska det fortsätta. Nu kör vi så länge vi orkar, säger J-O och höjer glaset.

Till sjöss med familjen

Innan båten, M/S Molly, lade till vid kajen hade han varit till sjöss med mamma Marianne, storebror Kjell-Åke med familj, managern Mattias Frisk och hans livskamrat, Ankie Bagger.

– Vi drog i väg med båten i tre timmar och hade en enorm tur med vädret, säger han till Sportbladet, som uppvaktade med en inramad speciallöpsedel.

– Tack, vad kul! Den ska jag hänga upp på kontoret, säger 50-åringen.

På bilden som pryder löpsedeln är J-O bara tolv år, men underbarnet har då redan debuterat i elitserien för Spårvägen. Den togs 1977 och sedan dess har J-O Waldner byggt upp en meritlista som ingen annan bordtennisspelare kan matcha.

Gläds med Gerell

Presentbordet var snart fyllt, och han fick en oväntad gåva levererad av Pär Gerell, som har tagit sig till semifinal i bordtennis-EM och säkrat första svenska manliga medaljen sedan år 2000, då Peter Karlsson vann mästerskapet.

– Jag hörde att han på Facebook skrivit att han skulle hedra mig genom att gå långt i EM. Det var jättefint skrivet, och det var jättestarkt att slå ut (Andrej) Gacina, som är en otroligt bra spelare, säger J-O.

Hyfsad bonuspresent, va?

– Ja, det är jättekul. Pingisen behöver all framgång. Pär har kämpat i många år och en medalj är alltid en medalj, säger Jan-Ove Waldner.

Han, om någon, borde veta.

”Fem av tio kallar mig för Kungen” – 50 frågor till KUNGEN

Vilket är ditt starkaste minne av J-O Waldner?

”Det måste vara OS-guldet 1992. Ja, det han gjorde 1992 är höjdpunkten för mig – och det är det nog för honom också. ”

Anders Limpar, 50, fotbollslegendar

”När jag var liten spelade vi väldigt mycket pingis på fritidsgårdar, och när J-O spelade fick man se matcherna i klassrummet. Titlarna runt 1990, och OS-guldet 1992, är störst, men jag har ett väldigt starkt och långt minne av J-O. Det var jättestort för mig att få spela golf med honom, men jag tycker att han spelar från fel håll. Ja, han skulle spela från forehandshållet. Han tror själv att han är bra på golf, men det är han inte. Han är väldigt mycket bättre på pingis.”

Alexander Norén, 33, golflegendar

”När jag och min kompis ’Grönis’, som också är här i kväll, kom till Spårvägen efter att ha spelat på en klubb på Södermalm. Det var första gången jag såg honom och hans bror (Kjell-Åke). Han var 7-8 år och nådde knappt upp till bordet. Ja, han körde tennisservar i början. Det är ett ganska starkt minne, och sedan dess har vi hållit ihop. Det är en lång vänskap. Sedan har du hans OS-guld, givetvis, när han vann VM-guld utan setförlust 1997 och när vi slog Kina med 5-0. Även om bordtennis är en individuell sport är det kul att vinna i lag.”

Mikael Appelgren, 53, pingislegendar

”Jag har många minnen av den mannen, inte bara på pingisbanan. Vi har varit på trav och haft fotbollsmatcher och grejer. 1989, då de spöade Kina med 5–0, var stort. Ingen trodde att det var möjligt, och det var då det drog i gång. 1992 var vi båda med på OS, och det var då det klickade mellan oss. Vi blev vänner för livet. Jag har spöat honom i bordtennis någon gång, när han har spelat med vänstern. J-O har boll i sig, men han har inte steget för att spela fotboll, om man säger så. Jag hade större  pingistalang än han hade fotbollstalang. Ja, det tro fan, det.

Tomas Brolin, 45, fotbollslegendar

”Jag vet inte. Han har haft en fantastisk karriär, men jag kan inte komma på någon specifik grej nu.”

Ingemar Stenmark, 59, skidlegendar

”När jag slog honom i SM-finalen i pojkar B i Sundsvall 1978. Han satt och grät efteråt, och det är enda gången jag har sett honom gråta. Det är jag jävligt nöjd med. Efteråt såg jag ’Kanonerna på Navarone’ på bio. Jag var bara 12 år, men coachen som var med mig, Lasse Holmqvist, fixade in mig. ’Vad fan, han har ju vunnit SM-guld.’ Det kommer jag ihåg så jävla väl. Det var första gången vi möttes, och det skulle bli några gånger till efter det. ”

Jörgen Persson, 49, pingislegendar

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN