Samlat in 190 000 till flyktingkatastrofen

Foto: Foto: TT
MFF-familjen samlar in pengar till flyktingkatastrofen
SPORTBLADET

Idrottsrörelsen mobiliserar vidare för bidra med hjälp till flyktingkatastrofens offer. MFF-supportrar har på mindre än två dygn samlat in drygt 190 000 kronor.

– Det är jätteroligt, det känns viktigt, säger MFF Supports ordförande Magnus Ericsson.

Bilderna av döda barn, lidande föräldrar och överfulla tåg med flyktingar fast i Ungern har fått hela Sverige att engagera sig i insamlingar till förmån för krigets offer i Syrien.

Och idrottsrörelsen har engagerat sig på bred front. Redan innan bilden på 3-årige Alan publicerades sjösatte Norrköpings fans, Peking Ultras, för att samla in pengar så att personer på ett lokalt flytkingboende kunde gå på lagets matcher. I går berättade AIK om hur man i samarbete med Solna Stad och gymnasium ska hjälpa till i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

”Kan inte värja sig”

I går satte även MFF:s supportrar igång en insamling tillsammans med Unicef – och vilja att skänka är stor. På mindre än ett dygn hade MFF-familjen samlat in 140 000 kronor och när klockan slagit lördag var insamlingen uppe i över 190 000 kronor.

– Det är inget man kan värja sig emot, det tar så hårt och man vill bara hjälpa till, säger MFF-supports ordförande Magnus Ericsson.

Det är första gången MFF-support är med och driver en sådan här insamling till en större global händelse och Ericsson är imponerad av uppslutningen:

– I går var jag lite överraskad att det tog sådan fart. Men samtidigt inser nog alla att man borde kunna skänka lite pengar. Vi har mycket kraft när vi når ut och det är ett stort intresse kring MFF och fotbollen nu.

”Lägger sjuka pengar på supporterskapet”

Det händer mycket kring MFF nu med Champions League och guldstrid, är det lättare eller svårare att mobilisera då?

– Jag tror det är lättare, man får ett annat ekonomiskt perspektiv. Jag tänkte så: "ska jag åka till Paris en dag och se Malmö spela så kan jag lika gärna skänka några tusen". De som åker mycket lägger sjuka pengar på att följa MFF och då tänker man att de borde kunna stötta det här i stället eller lägga ytterligare lite pengar som något som är så viktigt.

Om man spetsar till det, ser du hellre att folk offrar en bortaresa för att skänka pengar till er insamling?

– Det är upp till var och en, men helt klart ser man en koppling nu. Pengar är pengar, men vi styr inte någon. Folk får känna själva.

Här kan du stötta MFF-familjens insamling!

Agerar din klubb eller supporterförening för att hjälpa flyktingkatastrofens offer, hör av dig till [email protected] så lägger vi till er klubb i listan nedan! Hör även av er med ert initiativ till [email protected] så läggs den ut på på vår interaktiva karta.

SÅ KAN DU HJÄLPA

Skänk pengar:

255 kronor kan rädda liv. Ett nödpaket från Sverige för UNHCR innehåller handduk, filt, vatten, mat, kläder och skor.

Sms:a HAV150 till 72980 för att skänka 150 kr eller ge valfritt belopp på www.fnflykting.se.

Du kan även ge via plusgiro 90 01 64-5  eller bankgiro 900 1645. Märk inbetalningen HAV.

Röda Korsets nödhjälp består bland annat av sjukvård, mat, vatten, hygienartiklar, filtar, psykosocialt stöd och familjeåterförening. Ditt bidrag går också till att återuppbygga konfliktdrabbade länder.

Sms:a AKUT FLYKT till 72 900 och ge 100 kr till Röda Korsets katastrofinsatser.

Det går också att swisha valfritt belopp till 123 000 46 63 eller ge ditt stöd på www.redcross.se.

Rädda Barnen gör insatser för barn på flykt hela vägen från flyktinglägret till ett mottagande i Sverige. Sms:a Katastrof100 till 72911 för att skänka 100 kronor.

Du kan ge valfri summa till plusgiro 90 2003-3 eller bankgiro 902-0033.

UNICEF ser till att barnen och deras familjer får stöd och hjälp i de krigshärjade länderna, i flyktinglägren och på flyktvägen. Skänk en gåva till Unicefs arbete för barn på flykt på Unicef.se eller ge 100 kronor genom att sms:a LIV till 72900. Bankgiro: 902-0017, märk ”flykt”.

Radiohjälpen har ett antal partnerorganisationer som arbetar både med hjälp på plats och med att hjälpa dem som måste lämna sina hem. Skänk en gåva genom att swisha valfritt belopp till 9019506, skriv FLYKT som meddelande. Postgiro 90 1950-6 eller bankgiro 901-9506, märk inbetalningen FLYKT.

Läkare utan gränser är på plats för människor på flykt. Månadsgivare gör det möjligt för organisationen att snabbt vara där det behövs.

Sms:a MÅNAD till 72979 och skänk 50 kr varje månad.

Källor: UNHCR, Röda Korset, Rädda Barnen, Radiohjälpen

Bli volontär i Sverige:

Anmäl dig som volontär till exempelvis Röda korset, Volontärbyrån eller någon annan frivilligorganisation, och hjälp nyanlända att komma in i svenska samhället.

Bli kontaktfamilj eller familjehem för ensamkommande barn. Kontakta din kommun och fråga vad de behöver hjälp med. Här hittar du info om hur du gör i Malmö, Solna, Nacka, Kungsbacka, Göteborg och Sundsvall.

ARTIKELN HANDLAR OM