Svenskt på pallen i världsomseglingen

avMarcus Wulcan

SPORTBLADET

”Det är ofattbart, det är riktigt, riktigt bra”

Foto: TT

GÖTEBORG. Andra raka pallplatsen och målgång på hemmaplan efter nio tuffa månader på världshaven. Men Martin Strömberg, 33, har redan nya planer.

– Nu ska jag sova i en månad. Nästa dröm är att få gå i mål här i Göteborg med en svensk båt, säger han.

Foto: TT
Martin Strömberg.

Göteborgaren Martin Strömberg vann Volvo Ocean Race 2011-2012 med det franska laget Groupama. Den här gången blev det en tredjeplats med det kinesiska teamet Dongfeng.

– Det är fantastiskt skönt att vara hemma igen. Att komma trea totalt efter att ha brutit masten… det är ofattbart, det är riktigt, riktigt bra, säger Martin Strömberg direkt efter han kommit i land i Frihamnen i Göteborg.

Var det där (240 sjömil väster om Kap Horn) som ni tappade totalsegern?

– Nej, jag tror att vi tappade segern i Lissabon där vi inte riktigt fick till det. Vi ledde ju men fick inte riktigt till målgången.

Vad minns du bäst annars?

– Det här tror jag, haha. Det kommer nog att stanna kvar länge i minnet. Men om jag tittar längre tillbaka så… att komma tillbaka efter att ha brutit masten var en riktigt stor tid för teamet. Vi seglade 100 procent och så gick masten av. Helt plötsligt jobbar man för att komma tillbaka till startlinjen. Det fixade vi precis, och sedan lyckades vi vinna nästa etapp. Det var en bra känsla för hela teamet.

Det var småproblem hela vägen?

– Ja, men man får inte klaga för mycket. Masten krånglade lite i början.

”En utmaning”

Hur har stämningen varit på båten under de här nio månaderna?

– Det har varit en utmaning. Det är väldigt liten yta och väldigt lång tid och allas fötter luktar illa. En tuff båt att vara på med olika kulturer och språk. Ändå har det funkat rätt bra. Men visst, det har varit en tuff uppgift att hålla ihop det.

Hur mår kroppen nu?

– Man är väldigt sliten. Det är väldigt intensivt hela vägen. Nu är det sova i en månad som gäller. Man går neråt hela vägen och får ingen riktig återhämtning. Hela tiden blir du lite tröttare. Det är jobbigt att vara blöt och att aldrig få sova. Det är mycket som är jobbigt i det här racet. Det är sorgligt att det är över, men man hade inte orkat mer.

Hur mycket sover man?

– Det beror helt på väder och förhållanden. Nu på slutet har vi sovit två timmar och jobbat sex.

Hur många kilon har du tappat?

– Sju-åtta sedan vi började men då hade jag ätit upp mig lite innan så att det fanns att ta av. Man går upp och ner hela tiden och jag tappade väl två-tre kilo på varje etapp.

Långsiktig målsättning

Nu ska Martin Strömberg vila ut på hemmaplan ett tag. Hans långsiktiga målsättning är att kunna köra Volvo Ocean Race med en svensk båt med svensk besättning.

– Det är nästa dröm, att få gå i mål här i Göteborg med svenska killar. Det hade varit riktigt kul. Jag jobbar mot det och har ett par år på mig att få till det men det är klart att det är lång väg dit innan man är i hamn. Men för mig är det självklart att försöka vara med i Volvo Ocean Race så länge jag kan. Det är den tuffaste tävlingen man kan göra inom segelsporten.

Strömberg kan dock inte pusta ut helt ännu. På lördag väntar ett så kallat in-port-race i Göteborgs hamn.

– För oss blir det bara uppvisning eftersom vi redan har säkrat tredjeplatsen. Så det är bara ut och ha kul som gäller, och då kanske vi kan vinna för en gångs skull, haha.

Händelser under Volvo Ocean race 2014-15 i urval:

29 november: Team Vestas går på ett grund på ett rev vid Cargados Carajos Shoals utanför Mauritius i Indiska Oceanen. Alla klarar sig oskadda, men båten förstörs och teamet får dra sig ur flera etapper. Navigatören sparkas efter olyckan. När båten ska bärgas upptäcks att motorn, en Volvo Penta, har blivit stulen.

2 februari: Anna Lena-Elled blir första svenskan i Volvo Ocean Race sedan 2001-2002 då hon tar över som ombordreporter på Team SCA.

30 mars: Dongfeng bryter masten under den femte etappen och får avbryta, vilket gör att teamet tappar rejält i tävlingen. Olyckan inträffar 240 sjömil väster om Kap Horn.

Kändisbesök:

Prins Carl Philip gästade tävlingen vid starten i Alicante och var med ombord på Dongfeng Race Team.

Kronprinsessan Victoria besökte tävlingen i Lissabon.

Andra kända personer som gästat stoppen är bland andra Rafael Nadal och Jan-Ove Waldner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Segling