Mejla

Jennifer Wegerup

Han måste spela – trots risken för avstängning

Publicerad:
Uppdaterad:

Wegerup: Hur det än går för Zlatan kan det bli fel

MILANO. Att varnas eller inte varnas.

Att spela eller inte spela.

Det är frågan.

Hur det än blir för Zlatan så kan det bli fel.

Foto: AP
viktig Milan är beroende av Zlatan i alla matcher. ”Det kan räcka med ett enda ingrepp från Ibrahimovic för att avgöra en match”, sa Bresciatränaren Iachini inför kvällens möte.

Snö över Milanellos planer i går och se där, en liten julgran med rödsvarta prydnadskulor i Milan-baren.

I luften en avslappnad stämning med en klar känsla av att det snart är lov och ledighet och ett ögonblicks andrum från toppfotbollens krav och press.

En känsla som kan vara bedrägligt farlig och det är Milans tränare Max Allegri medveten om.

”Vi får inte tillåta oss att slappna av”, upprepade han i går flera gånger.

Men att säga något är en sak, att göra det en annan. Brescia hemma är en match som bara ska inkasseras av Milan. Men bara är aldrig bara. Därför kommer Allegri med största sannolikhet inte heller att vila Zlatan. Detta trots den röda flagg som vinkar runt hörnet för ”Ibra”.

Svåra Roma väntar innan jul

Varning i kväll och Zlatan missar nästa ligamatch. Det ska egentligen vara den mot Bologna och så långt vore allt väl – även om Madoninnan, påven och alla andra högre makter ska veta att Milan är beroende av Zlatan i alla matcher.

Men efter Bologna, i sista matchen före juluppehållet, väntar svåra Roma, som jagar häng på tabelltoppen.

Så det bästa vore alltså om ”Ibra” blev varnad i kväll, missade Bologna och var spelklar mot Roma. Men, så enkelt är inte livet och inte fotbollen heller. I detta nu är hotet om en italiensk fotbollsstrejk överhängande. Matchen mot Bologna riskerar då att bli framflyttad och det innebär i så fall i sin tur att Zlatan missar mötet med Roma om han blir varnad i morgon.

”Måste ta en match i taget”

”Jag orkar inte tänka på alla om”, ”om Ibra blir varnad”, ”om det blir strejk ...”. ”Det är som att ge sig in i en lång mörk tunnel, till sist kommer du inte ut”, sa Allegri i går och såg lätt matt ut.

Han sa också det uppenbara, det klichéartade men likväl sanna:

”Jag måste ta en match i taget, tänka på tre poäng mot Brescia nu”.

Därför lär Zlatan spela från start även i kväll. För det är ju som Brescias tränare Giuseppe Iachini säger:

”Det kan räcka med ett enda ingrepp från Ibrahimovic för att avgöra en match”.

Detta vet Allegri också, detta vet alla: Zlatan är avgörande. Därför måste han spela, trots risken för avstängning. Allegri måste tänka på att vinna nu, inte i kommande matcher.

Sen kan man fortsätta spekulera, som de italienska journalisterna gjorde i Milanello-baren efter presskonferensen, då vi stod kvar i eftersnack med Allegri, om vad som är bäst: att Zlatan blir varnad nu eller inte? Något klart svar finns inte, beroende just på oklarheten kring strejken.

Milan-tränaren försäkrar i alla fall att han aldrig skulle göra en Mourinho, att be Zlatan att dra på sig en varning med flit.

För övrigt är det i Milan-lägret allt mer tydligt att Balotelli är på väg in och Ronaldinho ut.

”I Milan vill vi ha spelare som är motiverade, som vill vara här”, sa Allegri med för honom ovanlig hårdhet. Men han hade ju pratat med Silvio Berlusconi kvällen före och antagligen fått besked om vad som gäller. Il presidente har slutat att hålla sin beskyddande hand över den vänlige men strulige brassen, tycks det.

Enda bekymret: julgranspyntet

Jag frågade förresten Allegri om han läst intervjun med Zlatan i Vanity Fair och vad han tyckte om att Ibra säger att han är ”nummer ett i världen”.

Allegri skrattade, sa att han inte läst intervjun men att han är nöjd med att Zlatan har bra självkänsla.

Det enda som tycktes bekymra Milan-tränaren var hans egen julgran ”jag vet inte hur jag klä den”. Men så länge bekymren inte är större än så för det lag som leder ligan och har serie A:s mest omtalade och omskrivne just nu, omslagspojken Zlatan, så kan Allegri kosta på sig att skämta om kulor i grenen med journalisterna.

Allt så länge allvaret är tillbaka i kväll.

avJennifer Wegerup

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM