Motorsport

Alonso: ”Det här var årets bästa lopp”

avAnna Andersson

Tog över ledningen när Vettels motor brann

1 av 2 | Foto: Getty
ÄR PÅ TOPP Fernando Alonso toppar VM efter Sydkoreas GP.

När Red Bull missar - då skrattar Fernando Alonso.

Spanjoren leder VM.

- Detta var årets bästa lopp, säger den dubble världsmästaren.

Det var upplagt för Sebastian Vettel, Red Bull. Han hade pole och han hade ledningen av loppet och av VM, men på det 45:e varvet gick motorn sönder och han tvingades bryta.

Då tog Ferraris Fernando Alonso över ledningen - av racet och VM.

- Detta var årets bästa lopp, vi hade båda bilarna på prispallen och det är fantastiskt för Ferrari, säger Fernando Alonso som vann loppet före Lewis Hamilton, McLaren och Felipe Massa, Ferrari.

Loppet präglades av kaos

- Jag tycker att vi var bra hela helgen. Pacen fanns där, men man vet ju aldrig hur det är med väderförhållandena . Vi visste att det skulle bli svårt att ta bilen i mål och detta är nog första gången som jag vunnit ett regnlopp.

Det vare ett mycket kaosartat lopp, det regnade kraftigt i samband med starten och racet startade bakom säkerhetsbilen, men efter bara fyra varv bröt tävlingsledningen loppet.

Det var för farligt att köra, förarna kunde inte se många meter framför sig.

- De var fruktansvärt mycket vatten på banan, asfalten lär inte vattnet rinna undan men det var sikten som var det stora problemet. Jag kunde inte ens se bilen framför mig, säger Nico Rosberg som tyckte att det var helt rätt att bryta loppet för att starta om när förhållandena var bättre.

Även omstarten gick bakom säkerhetsbilen och förarna hann köra 17 varv innan racet släpptes fritt. På det 19:e varvet kraschade sedan VM-ledaren Mark Webber, Red Bull, när han kom för snabbt in i en kurva och 26 varv senare så försvann även den andra Red Bull-bilen med Sebastian Vettel.

”Ingenting har förändrats”

Då öppnades vägen för Fernando Alonso som nu har elva poängs ledning över Mark Webber och 21 poäng ner till Lewis Hamilton inför de avslutande två loppen.

- Men jag tycker inte att någonting har förändrats, säger Fernando Alonso till internationell media.

- Med det nya systemet är det så många poäng som delas ut att allt kan ändras så väldigt fort. Här hade Mark och Sebastian otur och det kan hända vem som helst. Det är fortfarande fyra eller kanske fem man som kan vinna VM och det är otroligt viktigt att ta en plats på pallen i varje lopp och att bilen är konstat. Vi ska jobba hårt och måste vara på pallen i de två avslutande loppen för att kunna vinna titeln.

Nästa omgång avgörs i Brasilien och två veckor och där kan vädret ställa till stora problem, finalen körs sedan i Abu Dhabi den 14 november.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1