Helena Jonsson älskad – av alla

Helena Jonsson hyllas efter Jerringpriset: ”Hon kan bli störst”

Hon vann med tidernas största segermarginal och rördes till tårar av folkets kärleksförklaring.

Fyrfaldiga Jerringprisvinnaren Magdalena Forsbergs ord lär knappast dämpa Helena Jonssons glädjerus.

– Hon kan komma att dominera sporten i många år framöver säger Forsberg till Sportbladet.

Foto: SOK

Hon var inte på plats i Globen – ändå var Helena Jonsson Idrottsgalans självklara drottning.

I normala fall heter hennes konkurrenter utländska namn som Henkel, Domracheva och Neuner.

I går var de utbytta mot svenska världsstjärnor som Zlatan, Söderling och Sjöström. Men Helena gjorde som vi börjat vänja oss vid: utklassade startfältet.

Forsberg har rekordet

67,7 procent av svenska folket röstade på tjejen från lilla Helgum i Sollefteå kommun. Aldrig tidigare har Jerringprisvinnaren varit mer överlägsen.

– Jag sitter här och gråter. Jag är inte förkyld om det låter som att jag är täppt i näsan, utan jag gråter, säger Jerringprisvinnaren i en känslosam intervju med Radiosporten efter beskedet.

– Det går liksom inte att ta på. Det är så stort att jag inte förstår det själv riktigt, fortsätter hon.

Magdalena Forsberg har rekordet i antal vunna Jerringpris. Inte minre än fyra gånger under sin karriär röstades hon fram som vinnare i ”folkets pris”. Lägg därtill bland annat sex raka världscupsegrar 1997–2002, sju VM-guld och två OS-brons som bevis för hennes enorma karriär.

”Jag ser inga gränser”

Inte heller Magdalena Forsberg fanns på plats i Stockholm i går. Men det hindrade henne inte från att smittas av skidskyttelyckan.

– Det här är jättekul, fantastiskt för skidskyttet, säger ”Magda” till Sportbladet.

Kan Helena bli lika stor som du?

– Det hoppas jag och det tror jag. En del kanske tror att jag sitter och hoppas på att jag ska förbli den största. Men jag glädjs otroligt mycket med svenskt skidskytte och med Helena. Hon har alla förutsättningar att dominera under lång tid framöver.

Finns det några gränser för hur bra hon kan bli?

– Nej, jag ser inga gränser. Med ett så bra skytte som hon har är man alltid farlig. Och skidåkningen håller också hög klass. Men allt handlar om motivation och vilja. Helena är ung och kan hålla på många år till om hon bara vill.

”Kan lyckas i OS”

Kommer hon att bli OS-drottning i Vancouver nu tror du?

– Jag tror att det är möjligt. Det är väldigt mycket som ska stämma för att man ska lyckas i ett OS. Men hon kan absolut lyckas, säger ”Magda”.

Viktor Liljerås