Mejla

Mats Wennerholm

Varning för kvalfrossa

SPORTBLADET

Wennerholm: Jag har sett större favoriter än Rögle och Södertälje falla på mållinjen

Klicka på bilden för en större version!
Klicka på bilden för en större version!

Kvalserien ser redan avgjord ut.

På papperet.

Men den som tror det kan inte sin kvalseriehistoria.

Jag har sett större favoriter än Rögle och Södertälje falla på mållinjen.

Det kallas för kvalfrossa.

När den slår till finns ingen räddning.

Det är dags för en liten historielektion och den som väckte minnena till liv var backen Johan Åkerman.

Jag träffade honom i Jönköping i lördags och han kom direkt in på kvalserien 2005, då han spelade i Skellefteå. Hans hockeylivs värsta ögonblick. Så vi börjar med det året.

Skellefteå ledde kvalserien på femton poäng efter sju omgångar, trots en skrällförlust med 3–5 mot Nyköping i sjunde omgången. Fram till dess hade de spelat drömhockey.

Hela Skellefteå kokade.

Inget kunde stoppa dem.

Så vad hände?

Jo, kvalfrossan slog till.

Efter förlusten mot Nyköping åkte Skellefteå ner till Malmö och fick stryk med 11–2. Vidare upp till Gävle och match mot Brynäs där de krossades med 6–1. Sedan orkade de inte ens slå Oskarshamn hemma i sista omgången utan föll med 4–5 i sudden.

Värsta härdsmälta jag har sett

Året innan – 2004 – var Skellefteå också ”klara” och behövde bara slå avsågade Leksand i sista omgången. Jag var själv på plats och det är nog den värsta kollektiva härdsmälta jag sett i hockey. Alla spelare i Skellefteå fick gelé i armarna och Leksand vann med 3–2.

Själv fick jag åka upp till Mora senare den natten för att fira deras sensationella elitserieplats. Det var de som gick upp, när Skellefteå föll.

Eller ta kvalserien 2008 då Malmö skulle ta sig tillbaka till elitserien – mot samma avsågade Leksand. Den mest dramatiska avslutning en kvalserie haft.

Då var Malmö klara för elitserien för femtioelfte gången. De behövde bara vinna sista matchen och jag var själv på plats och såg dem ta ledningen med 3–0 i början av andra perioden. Percy Nilsson fingrade redan på segercigarrerna i rockfickan där på läktaren.

Då slog kvalfrossan till.

Leksand gick ikapp och när slutsignalen gick stod 4–4 och Leksand avgjorde sedan i sudden. Samtidigt gjorde Rögle 2–1 mot Mora med 26 sekunder kvar att spela mot Mora nere i Ängelholm och snodde elitserieplatsen i kvalseriens sista minut.

Som ni förstår är kvalserien långt ifrån avgjord.

Det bara ser så ut.

Rögle har allt i egna händer efter Leksands 3–2 mot AIK i går. Men samtidigt har de all press på sig. Nu slår alla andra ur underläge, medan Rögle får leva med att vara elitserielaget alla räknar med ska hänga kvar. Fram-förallt hemmafansen i Ängelholm.

Inte ens SSK är klart

Nu har de AIK hemma på tisdag. Vinner AIK den matchen är de bara en poäng bakom igen och om Leksand samtidigt slår Södertälje hemma är de uppe på samma poäng som skåningarna.

Då är det upplagt för ny kvalfrossa.

Rögle må ha lättaste programmet kvar, men de har sedan Almtuna borta i näst sista omgången och Almtuna ger sig aldrig. Det visade de genom att sno en poäng borta mot Södertälje i går.

Jag räknar för övrigt inte ens SSK som helt klara än. Leksand borta, AIK hemma och sedan Rögle borta i sista omgången.

Tre torsk där så kan elitserieplatsen ryka.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA IDAG – SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Av: 

Mats Wennerholm

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mats Wennerholm