Motorsport

Ingen ersättare – då tappar P-G VM-poäng

Av: 

Johanna Mörtberg

SPORTBLADET

Skodateamets miss blev dyrbar för svensken

P-G Anderssons tjeckiska Skodateam hittade ingen ersättare för Andersson under Rally Japan och nu exkluderas teamet och Andersson förlorar nästan alla VM-poäng.
P-G Anderssons tjeckiska Skodateam hittade ingen ersättare för Andersson under Rally Japan och nu exkluderas teamet och Andersson förlorar nästan alla VM-poäng.

P-G Andersson mister 58 VM-poäng från fyra deltävlingar och rasar i tabellen sedan hans tjeckiska team misslyckats med att hitta en förare till VM-tävlingen i Japan som kördes den gågna helgen.

– Jag har varit medveten hela tiden om att det kunde ske, säger Andersson till Sportbladet.

P-G Andersson

P-G Andersson har legat med i toppen i SWRC-klassen, men sedan hans tjeckiska team Rufa Sport Team misslyckats med att hitta en ersättningsförare till Rally Japan har svensken blivit av med totalt 58 poäng från deltävlingarna i Jordanien, Portugal, Finland och Tyskland. Det innebär att P-G Andersson har rasat ner till niondeplats i tabellen och utsikterna till en VM-seger är borta.

”Påverkar inte mig”

– Det här påverkar egentligen inte mig eftersom jag inte har kört för totalsegern. Jag har ju vetat hela året att jag inte kan köra hela VM-serien, säger P-G Andersson till Sportbladet.

Orsaken till poängavdraget är ett misstag från teamets sida. Eftersom Rufa Sport nominerat Rally Japan som en av sina tävlingar och misslyckats med att hitta en förare till deltävlingen så utesluts teamet ur VM och dess förare, P-G Andersson, mister alla sina poäng förutom från öppningsrundan i Svenska rallyt.

– Jag har aldrig haft Japan på min agenda, jag har ju sagt vilka tävlingar jag kan tänka mig att köra och sedan har det varit upp till teamet att hitta ersättare. Så jag har väl vetat hela tiden att jag riskerade att bli av med poängen, säger Andersson som fick besked om avdraget i torsdags.

Två deltävlingar återstår, Rally Frankrike den 1-3 oktober och det sista VM-rallyt i Wales den 11-14 november.

– Som det ser ut just nu kommer jag väl inte att köra mer för det här tjeckiska Skodateamet. Jag har planerat att köra i Wales, men jag vet inte med vilken bil, säger Andersson som nu bara går och väntar på besked om nästa säsong.

Inga besked från Ford eller Mini

Svensken har fört samtal med både Mini och Fordteamet Stobart M-Sport, men ännu inte fått några klara besked. Mini har skrivit kontrakt med Kris Meeke och har låtit både Marcus Grönholm och Mads Østberg testköra.

– Det känns ju så där, särskilt när man hör att Mads Østberg varit och testat för Mini. Vissa dagar är jag mer hoppfull än andra, men något ska jag nog få till. Det enda jag vill är ju att få besked tidigt så jag kan planera, säger Andersson som hoppas få kontakt med både Ford och Mini inom den närmaste tiden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C MORE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Rally