Lasse Anrell

Anrell: Snart är du världsetta, tjurskalle

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Slår han Nadal igen är vägen öppen

I morgon klockan 15.00 är det dags för årets mest fantastiska revanschmöte.

Då har Rafael Nadal chansen att ta hämnd för förlusten förra året som höll på att knäcka hans karriär.

Då möter Mallorcas store son sitt röda skynke Robin Söderling, tjurskallen från Tibro, som är på väg att bli världsetta.

Jag vill inte likt någon Hemingway kalla det Döden På Eftermiddagen, men på ett sätt är det kanske just det som det här handlar om.

Mallorca mot Tibro.

Magaluf mot Fagersanna.

Abraxas mot Bäcklidens äldreboende.

Tjurfäktning mot motorcross.

Abaco mot Pinky’s pizzeria & salladsbar.

Världens bästa playor vid Medelhavet mot de taggiga stränderna vid Örlen.

Rafael Nadal mot Robin Söderling.

Jag har jobbat en del i Tibro. Mitt livs första journalistjobb var på stolta Skaraborgs Läns Annonsblad med huvud-

kontor i Skövde och med ständiga resor till grannstaden Tibro.

Det var mycket kök, minns jag. Nya fabriker. Invigningar. Trevligt oftast.

Nadal såg ut som en liten tjur

Jag har varit en del på Mallorca också. Trevligt det också. Två gånger har jag besökt tjurfäktningsarenor på Mallorca. En gång i Palma där tjuren för kvällen hette Julio Iglesias. Förfärligt och underbart. Han masserade som vanligt sin livmoder och publiken rökte mer hasch än en normal ståplatsläktare i fotbollsallsvenskan.

Den andra gången var i Alcudia där det var tjurfäktning och det var en ganska miserabel historia. Tjurarna verkade ha rökt på de också och tjurfäktarna var tröttare än på julafton i tv. Inte ens picadorerna var bra.

Rafael Nadal är uppvuxen med allt det där.

Han stammar från den mallorcinska medelklassen och den känner jag också. Den röker persilja som andra röker på. Om man säger.

Nadal är en man som gillar tercio de varas och La fiesta national. Han gör till och med reklam för företeelsen på sin tävlingsutrustning. I går såg han dessutom ut som en liten tjur när han jagade en stoppboll under slutet av matchen, Fantastiskt. Tyvärr gick bollen i nät så tjurrusningen var i onödan.

Om Nadal är tjuren så är i så fall Robin Söderling tjurfäktaren. Fast jag

skulle nog vilja hävda att det lika väl skulle kunna vara precis tvärtom.

Skrattade hela vägen till banken

Rankad sjua på världsrankningen gick svensken upp på sjätteplatsen i går och om han vinner på söndag blir han fyra på ATP-rankingen.

Inte illa av en kille som dömdes ut i vintras för att han hade en kropp som var slut och för att han dessutom misskötte sin rehabilitering genom att spela en massa skitturneringar för att han inte kunde motstå alla dessa feta prischeckar.

Robin Söderling masserade sin

tennisarmbåge och skrattade hela vägen till banken. Och, skulle det

visa sig, till världstoppen. Vinner han i morgon drar han in 12 miljoner till – drygt. Inte illa för en kille som skulle sjukpensioneras för bara några

månader sen.

Rafael Nadal har delvis haft samma problem och diagnos.

Efter den mycket omskakande förlusten förra året i åttondelsfinalen i Paris gick han in i en personlig kris av fysisk och psykisk karaktär. Han kom ut ur den och hade förändrat inte bara sin attityd utan också sitt spel.

I går gjorde han sin bästa match hittills i Öppna franska och när han var lite, lite illa ute i tredje set visade han prov på att han har starka nerver också. Forhandsspelet är bättre än för ett år sen och det blir en tung bit för Söderling att lösa hur han ska hinna med de tunga och blixtsnabba slagen.

Anmärkningsvärt lös serve

Lite frågande kan man vara inför Nadals servar som är anmärkningsvärt lösa. Förstaservarna går i nånstans runt 160 kilometer i timmen vilket är 60 långsammare än Robins. Å andra sidan är de välplacerade och läser man statistiken ser man att han ändå vinner en massa poäng direkt efter

serve.

I går var det 28 grader på Roland Garros. Varmt med snabba banor. Prognosen för söndag säger 27 grader – och regnskurar.

Det kan vara bra för svensken som gillar långsam och lite tung bana. I går var det mycket snabbt och ingen som helst vattning förekom vilket är ovanligt. Nytt grepp av arrangörerna som man kan fundera på varför de plötsligt valde.

Klassiskt revanschmöte

Matchen på söndag blir naturligtvis en ren drömfinal.

Dels för att en svensk är med. Vinner Robin blir det första svensken sen 1988 när Mats Wilander vann.

Men dels också för att det är en direkt uppföljning på förra årets möte mellan Söderling och Nadal. Den gången vann Robin och satte stopp för en av tennishistoriens mäktigaste sviter.

Nadal blev mer eller mindre knäckt efter det, berättade han i tisdags.

Så här kan vi verkligen tala om ett revanschmöte av klassisk karaktär.

En ny, svensk tennisgigant

Världstvåan blir världsetta om han vinner.

Förlorar han vet han att Robin Söderling har ett psykologiskt övertag som Nadal förmodligen aldrig kommer att kunna skaka av sig.

Vinner Robin är han trea – men vägen mot att rankas som etta i världen är öppen efter det.

Vinner Robin ställer han sig som en i raden bredvid alla dessa svenska tennisgiganter med namn som Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg.

Vinner han är han riktigt, riktigt stor.

Vinner han kan Hemingways tjurfäktningsepos Döden På Eftermiddagen handla om Rafael Nadal.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.