Snart tid för fiske och vedhuggning

SPORTBLADET

Han satt där på isen när jag hämtade morgontidningen, den fiskande mannen i gul overall.

Han satt där under ”Melodikrysset”, när Anna Carin Olofsson tog guld, när slalom­åkarna föll, när Bundesliga hade avspark, när Blackburn gjorde mål, när damskridskon startade.

Kanske hade han Radiosporten i öronsnäcka, kanske struntade han helt i OS. Det var som den där Bergelin-teckningen i Svenskan, där skid­åkaren som tagits ut till OS svarar med ”och vem i helvete ska hugga upp den här veden då?”

OS är inte allt, även om SVT vill lura oss att så tro. För efter OS blir det för den som bara kan se SVT massor med tid över för vedhuggning och fiske. Några avslutande världscupstävlingar, sedan är rutan tom fram till fotbolls-VM.

Framgången för Canal+ Sport är byggd på ett kvalitetskoncept. Vi tittare betalar för att vi utlovas de bästa ligorna, de bästa kommentatorerna. Men plötsligt händer något, rösterna vi hör kunde lika gärna höras i en lågbudgetkanal som Sportexpressen. Unga förmågor som torrkommenterat fem, sex matcher får sedan praktisera offentligt. Orätt mot kommentatorn, orätt mot tittarna som betalar för det utlovade bästa.

Visst är det en historia värdig filmaren Michael Moore, förhandlingarna om svensk fotbolls tv-avtal. En absurd blåsning där de inblandade undgår granskning. Fifflande Skandia-chefer och och mejlsändande socialdemokrater tvingas ut ur hålorna, men tv-förhandlarna manipulerar osynade.

Journalistiskt oroande är om SVT och TV4, som lagt gemensamta bud, får ”Fotbollskväll” och en direktsänd lördagsmatch. För då har Svenska Spel betalat kalaset, mot gentjänsten journalistisk behandling utan granskande inslag.

När Anna Carin Olofsson tar guld gratulerar NRK:s kommentatorer ”söte bror” till ett fantastiskt OS. Svenske kungen och tilltalet är du utan att ett ögonbryn höjs. Det inträffar också att Johan Ejeborg under målgången slutar skrika, segern noteras i en nästan återhållen ton utan nationell hävdelse. Bra!

Formel 1-fans andades ut när beskedet kom att Viasat inte bara köpt sändningsrätten utan också värvat Jan Blomquist och Eje Elgh. Paret är populärt. Men vad säger Viasats sportchef om att Eje Elgh också fungerar som mentor åt förare som siktar på Fomel 1?

En kanal med bara kampsport, finns det verkligen marknad för det? Åtminstone tror Steffen Tangstad det som ansvarig för Fight+, en kanal snart i en parabol nära dig.

Frank Östergren