39:e lektionen

SPORTBLADET

Så här gör du för att skydda din hand

I förra veckans lektion började jag analysera spelet efter fjärde kortet (”turnen”), och lärde dig ställa de två viktiga frågorna: (1) Har du bästa handen just då, eller (2) har du ett bra drag just då?

Före floppen synade Stol 3, du höjde, och den ende som synade dig var på nytt Stol 3. Efter floppen checkade Stol 3, du betade och fick omigen syn. Nu har fjärde kortet, hjärtertian, kommit på bordet. Stol 3 talar före dig och betar i detta ögonblick ungefär hälften av potten. Vad gör du? Analysera först situationen! ”Rätt svar” finner du längst ned på sidan.

Det har blivit dags att ytterligare analysera situationer där du sitter med den troligen bästa handen; och grundregeln är att du då ska öppningsbeta, om ingen annan har gjort det när det blir din tur att tala.

Det viktigaste skälet till detta är att du då ”skyddar din hand”; din bet gör att dina motspelare med sämre händer, respektive draghänder, får ofördelaktiga pottodds till att stanna kvar.

Vill de med en sådan hand stanna kvar och chansa på att sista kortet (”rivern”) ska ge dem en bättre hand än din, alltså på att de ska dra ut dig, ska det i det långa loppet helt enkelt kosta mer än det smakar. De få gånger de lyckas och vinner potten, ska inte motsvara vad det kostar alla de gånger de stannar kvar och synar din bet men sedan misslyckas. Minns lektionerna om pottoddsen!

Håll koll på chanserna

Hur mycket ska du då i ett sådant läge beta för att skydda din hand?

Med ett lägre par mot ditt högre par har en motspelare bara 1 chans på 23 att lyckas dra ut dig; med ett drag till hålstege har han eller hon cirka 1 chans på 11; med ett tvåpar mot en triss hos dig är chansen också cirka 1 på 11; med två överkort mot ett färdigt par hos dig är chansen cirka 1 på 8; med ett drag till en flush eller en öppen straight är chansen ungefär, som bäst, 1 på 5; och med ett drag till en straight flush har han eller hon 1 chans på 3 att få in handen.

Det normala är därför att du öppningsbetar 30-100% av vad som ligger i potten just då, alltefter vad situationen dikterar och vad du tror att ”smärtgränsen” är hos motspelarna.

Ligger det 200 i potten, kan du alltså skjuta in till exempel 75 eller 110 eller 155 eller 180, beroende på. Då sätter du pottoddsen så ofördelaktigt att en med en sämre hand bör lägga sig.

Och vad gör du om du känner en viss osäkerhet på om du verkligen har den bästa handen just då?

Då bör du hellre vara aggressiv än timid. Det är sämre att checka med den bästa handen och låta den andre dra ut dig gratis, än att beta med vad som visar sig vara den näst bästa handen. Det ­förra kostar dig potten; det senare bara en bet.

Dan Glimne är författare till

Pokerhandboken och kommentator

i Pokermiljonen på TV 4

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker