Pejas pojkar grejade segern mot värdarna

Foto: Mästerligt Det dröjde ända till nionde omgången innan Peja Lindholm själv kunde avgöra det överraskande jämna mötet mot hemmanationen Italien med ett mästerligt slag.
SPORTBLADET

På pappret skulle italienarna inte bli någon match för lag Peja Lindholm.

Men det var på pappret, det.

Det blev jämnt mot hemmanationen i herrlandslagets andra match i curlingturningen.

Sverige hade tidigare på dagen tagit en betryggande seger mot Nya Zealand medan italienarna gjort en svag insats mot Storbritannien.

Sverige tog kommandot i andra omgången och gick upp till 2-0, i tredje svarade italienarna med att ta en poäng, och i fjärde omgången fick svenskarna ”bara” med sig en poäng. Femte omgången blev poänglös då italienarna valde att istället ha med sig fördelen av sista sten i sjätte, för att där eventuellt kunna knapra in två poäng.

Lönade sig inte

Men taktiken lönade sig inte, inför den sista stenen hade Sverige två stenar i boet och den italienske skippern Joel Retornaz var tvingad att lägga in en sten ”på knappen” för att ta en poäng. Det lyckades han med och ställningen var alltså 3-2 efter lite drygt halva matchen.

I sjunde omgången drog Sverige ifrån med ytterligare två poäng och det började se mörkt ut för Italien. Läget blev inte bättre när man dessutom lade en sten för kort om den röda hogglinjen och därför blev bortdömd.

I åttonde omgången kom de dock tillbaka och tog två poäng tack vare en genialisk dragning i sista stenen.

Prekärt läge

I nionde omgången blev läget än mer prekärt för Peja Lindholm som var tvungen att försöka få bort en italiensk sten från knappen samtidigt som det var trångt framför i gardzonen. Lindholm valde det svåraste och mest riskabla alternativet: Han lade sin sista sten mitt emellan de italienska garderna och Sverige tog två poäng istället för att förlora två – eller i värsta fall tre.

Inför sista omgången stod det 7-4 till Sverige, som bara hade att försöka hålla boet så rent som möjligt. Det lyckades och 7-5 blev slutresultatet.

Robert Triches