Blekt Luleå föll tungt i Timrå

SPORTBLADET

Hedersam förlust tack vare Leinonen

Timrå

Sällan har Luleås hockeykrigare setts så bleka och tafatta ut i Timrå ishall - målvakten Teero Leinonen räddade Luleås ära den här kvällen och såg till att norrbottningarna kom undan med en hedersam förlust då Timrå vann med 2-0 (1-0, 0-0, 1-0).

- Vi var för tandlös och skapade alldeles för få målchanser, erkände Luleås tränare Jens Hellgren.

Luleå har det tungt just nu. Fyra förluster på de senaste fem matcherna gör att Luleå dalar i tabellen och tvingades släppa formstarka Timrå förbi sig.

Timrå har inte förlorat på fem matcher och har dessutom fått ordning och reda i försvarsspelet. För första gången fick Timråmålvakten Mika Oksa hålla målet fritt från påhälsning - men han behövde i ärlighetens namn aldrig förta sig denna afton.

Klokare försvarsspel

- Vi spelar mycket klokare och bjuder inte på så mycket i egen zon som vi gjorde i början av seriespelet. Det ser riktigt lovande ut, sade Timråtränaren Kenta Johansson.

Luleå inledde matchen mycket avvaktande och drog ner på tempot och satsade all energi på att försöka trasa sönder Timrås anfallsförsök.

Ett defensivt lyckat drag - men det lyckades inte fullt ut för i slutminuterna slappnade Luleåförsvaret av och var inte vakna när Christian Söderström påpassligt snodde åt sig pucken bakom Luleåmålet och petade in pucken till Robert Carlsson som jobbade in pucken förbi Tero Leinen i Luleås mål.

Ett viljestarkt mål som satte sin prägel på resten av matchen. Timrå fick nya krafter av ledningsmålet och skapade ett rejält spelövertag som resulterade i ett antal klara målchanser, men Luleåmålvakten Tero Leinonen stred tappert och svarade för en mängd toppräddningar.

Drömträff i krysset

När backen Pär Styf får på årets drömträff med sin klubba tvingades även Leinonen kapitulera för en mäktig projektil som borrade sig in i krysset. Styfs fullträff som resulterade i 2-0 i mitten av slutperioden punkterade matchen.

Om Luleå var anonymt och profillöst så fanns det desto fler spelare i Timrå som jobbade och slet och visade den viljestyrka som krävs för att laget ska gå segrande ur matcherna.

Den store matchvinnaren och dynamon som skapar mest energi i Timrå var kanadensaren Kent Manderville.

- Manderville är en härlig pådrivare, en evighetsmaskin som åker skridsko med stor energi, sade Kenta Johansson nöjt.

Kenta kunde även sätta stora plustecken framför trion Christian Söderström, Kristian Gahn och Robert Carlsson.

Ove Byström/TT