Basket

Fest? NB...njA

SPORTBLADET

Ligans bästa – och tråkigaste – lag möts i finalen

I natt startar NBA-finalen med ligans två bästa basketlag.

Och tråkigaste.

San Antonio Spurs–Detroit Pistons är en uppgörelse mellan två försvarsspecialiserade lag utan publikfriande megastjärnor.

– Jag är inte bra på läckra dunkar. Herregud, jag kan ju knappt dunka ens, säger San Antonios största stjärna Tim Duncan.

finalklar Dettroit Pistons slog ut Miami Heat i den sjunde avgörande matchen och får nu möta San Antonio Spurs i finalen.
finalklar Dettroit Pistons slog ut Miami Heat i den sjunde avgörande matchen och får nu möta San Antonio Spurs i finalen.

Det är inget snack om saken. San Antonio Spurs och Detroit Pistons är NBA:s två bästa lag just nu. De är också de senaste årens NBA-mästare, San Antonio vann 2003 och Detroit 2004.

Men de är också två av de tråkigaste lagen att kolla på.

För att njuta i fulla drag krävs en viss förfining, en uppskattning av basketens nyanser. Ungefär som när Juventus bestämmer sig för att spela stenhårt defensivt. Dom gör det

fantastiskt bra, fotbollens konnässörer jublar, men några läckra höjdpunkter

blir det knappast.

”Ett gäng tuffa killar”

San Antonios stora stjärna är Tim Duncan. Hans smeknamn? ”The big fundamental”, alltså spelaren som gör allt rätt. Inte snyggt eller kul att se – men rätt.

– Alla gör vad de är bra på. Jag är bra på att spela fundamental, enkel basket. Jag är inte bra på läckra dunkar. Herregud, jag kan ju knappt dunka ens, säger han till Sportbladet.

Detroits största stjärna är Ben Wallace. Han gör nästan aldrig över tio poäng utan bygger hela sitt spel på hårt försvar, bra returtagning och att blocka skott.

I varje final spekuleras det i hur det ska gå i tvekampen mellan superstjärnorna. Så också i år. Men här handlar det inte om vem ska ta över matcherna på ett spektakulärt sätt, utan vem som kommer spela bäst försvar.

Juventus mot Juventus, alltså.

Detroits plan är enkel.

– Vi är ett gäng tuffa killar och vet vad som krävs. Vi kommer att spela hårt och som ett lag, säger Detroits guard Chancey Billups.

Väldigt hög lägstanivå

San Antonios coach Gregg Popovich vet att hans lag har en väldigt hög högsta nivå, men också en hög lägsta nivå.

– Det är orsaken till att vi vann mästerskapet 1999 och 2003. Vi klantar inte till det. Det är den stora hemligheten, vi ställer aldrig till det för oss själva.

Vilket är den goda nyheten. För alla som gillar lagbasket efter mer euroepisk än amerikansk modell, som vill se osjälviskt spel och självuppoffrande försvarsspel – för alla dom är det här drömfinalen.

Vi andra önskar att Phoenix Suns hade slagit San Antonio och att Miamis stjärnor inte varit skadade.

Då hade vi fått en drömfinal.

Så spelas NBA-finalen

Thomas Arnroth

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Basket

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket