Lewis Hamilton toppar F1-premiären i Australien

avAnna Andersson

Foto: PAUL CROCK / AFP
Mercedes i topp

Mercedes avslutade 2017 i topp.

Och inledde på samma samma sätt.

Men det är jämnt.

– Alla har mer att ta ut i morgon, säger Sebastian Vettel.

Lewis Hamilton, Mercedes, var ungefär en halv sekund snabbare än sin teamkollega Valtteri Bottas, men under det andra passet var det betydligt jämnare.

– Det gör det bara ännu mer spännande och det blir en utmaning för mig att plocka fram ytterligare lite tid ur bilen, säger Hamilton.

Det skiljde inte mer än tre tiondelar mellan de fyra främsta bilarna. Ferraris Sebastian Vettel var femma ( + 0,52 sekunder).

– Vi hade inga problem och kunde köra igenom vårt program, även om det saknas lite i balansen vilket gör att jag inte trivs perfekt i bilen, säger Vettel, som trivdes bättre på longrunsen än på kvalsimuleringen, till RTL.

– Men potentialen är fortfarande lite gömd i bilen och den måste vi gräva fram. Men alla har mer att ta ut i morgon.

Det har gjort ett par förändringar i F1 till 2018, framförallt har däcken blivit mjukare, vilket ska göra bilarna snabbare under året.

McLaren på gång

Bakom toppteamen såg Haas snabba ut och McLarens Fernando Alonso var åtta, lite mer än en sekund efter Hamilton på den andra träningen.

– Australiens bana är de som passar oss sämst i år, vi kommer att förbättra oss mycket, betydligt mer än de andra teamen, säger spanjoren när han möter media inför helgens lopp.

– Vi är inte på samma nivå som Mercedes, Red Bull eller Ferrari, vi behöver ett par lopp innan allt är integrerat. Vi blir bättre och jag räknar med att McLaren är starka under den andra halvan av säsongen.

Foto: BRANDON MALONE / X02559

Ericsson slog kollegan

För Marcus Ericsson och Sauber slutade fredagen som de så ofta gjorde under 2017. Under testerna var teamet med i mittfältet, men i Melbourne var man återigen sist. Ericsson slog dock sin teamkollega, men det var extremt jämnt. Det skiljde 0,001 sekunder.

– Gör vi en riktigt bra helg och allt fungerar perfekt kan vi kanske ta oss till Q2, sa svensken inför träningarna.

Även efteråt var han positiv.

– Det har varit en positiv dag och vi kunde testa med flera olika gummiblandningar. Vi har fortsatt att arbeta för att lära oss att förstå hur vår bil reagerar och jobbat vidare med det vi lärde oss under testerna, säger han.

– Vi har mycket jobb kvar att göra för att ta oss dit vi vill,, men det var två bra pass för att förbereda oss inför helgen.

Alla banor, tider och lopp 2018 - här är Sportbladets guide till F1 2018

ARTIKELN HANDLAR OM