Orientering

Första sprintmedaljen för Annika Billstam

Annika Billstam.
Annika Billstam.

SPORTBLADET

Annika Billstam, 36, har flera VM-medaljer sedan tidigare. På lördagen utökades samlingen med ett VM-brons – veteranens första mästerskapsmedalj i sprint.

– Skönt att visa att en 36-åring är att räkna med och har fart i benen, säger Billstam.

Bronset under orienterings-VM:s första dag smakade inte guld. Men inte långt därifrån. Efter målgång var Annika Billstam mer än nöjd med sin prestation på den utmanande finalbanan i schweiziska Lausanne.

– Jag är imponerad av min egen insats, det är en himla "go" känsla, säger Billstam till TT.

– Jag har stått stilla på ett par ställen för att uppfatta vägvalen, men jag är jättenöjd.

Drömstart

Att ha säkrat en medalj redan under första tävlingsdagen är inget annat än en drömstart för Uppsalabon, som planerar att ställa upp på samtliga VM-distanser.

– Det är den bästa starten man kan få. Det är kvitto på att min fysiska kapacitet är bra, och ger otroligt många positiva känslor.

Billstam, världsmästare på långdistans i fjol, rankar medaljen extra högt efter som det var hennes första någonsin i sprint.

– Jag vet att jag behärskar sprint och har gjort bra lopp på mindre tävlingar tidigare, men utifrån har jag väl hamnat i ett långdistansfack, säger hon.

I mål var hon bara drygt två sekunder före Helena Jansson som slutade fyra. Upp till danska Maja Alm på silverplats hade Billstam åtta sekunder – medan suveräna segraren Simone Niggli stod i en klass för sig och vann med drygt en halvminut.

– Hon är en fantastisk idrottskvinna, framför allt fysiskt. Hon skulle kunna hålla på med friidrott och vara med i världseliten. Det är en svår konkurrent, men hon är absolut inte oslagbar, säger Billstam.

Kval väntar

De närmaste två dagarna väntar kval i lång- och medeldistans. Därefter finaler där Billstam & co får nya chanser att utmana den fenomenala schweiziskan.

Då får också de svenska herrarna chans att revanschera sig för lördagens insats i sprinttävlingen. Jerker Lysell, Jonas Leandersson och Anders Holmberg tog sig alla till final – men hade där ingenting att säga till om. Holmberg var tolva och bäste svensk. Lysell hamnade på placeringen bakom – en stor besvikelse för 23-åringen som vann en världscuptävling så sent som i juni.

Matthias Kyburz vann loppet där Schweiz tog en trippelseger.

Carl Göransson/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Orientering

ÄMNEN I ARTIKELN

Orientering