”Jag kunde inte ha gjort mer”

SPORTBLADET

Lassi Karonen fyra i finalen på herrarnas singelsculler

1 av 6

Roddaren Lassi Karonen gjorde allting för att inte upprepa fiaskot från Peking.

Han har varit noga med kosten, varit försiktig av rädsla för bakterier, och undvikit att läsa om sig själv.

Ändå blev det ingen medalj den här gången heller.

– Man tror att det ska gå vägen så ryckts det ifrån en som ett plåster, säger han till Sportbladet.

76 hundradelar – så nära var Sverige sin tredje medalj i London-OS.

Men det var brittiska hemmahoppet Alan Campbell som hade mest krafter kvar i den dramatiska spurtstriden, och Lassi Karonen gick i mål som fyra med tiden 7.04,04.

– Jag hade varit nöjd om jag tagit medalj men jag gjorde inte det. Nu står jag här utan. Men kände att jag fick till det bra, just i dag kunde jag inte gjort mer, säger han till Sportbladet efter loppet.

Trodde du att du skulle ta medalj?

– Ja, jag kände att jag hade häng på medaljen. Jag tyckte med ett par hundra meter kvar att jag hade lite spets på britten. Nu ska jag spurta och jag tyckte att jag fick till det, men han var bättre, säger den 36-årige dalmasen.

”Jag började grina”

Revanschlustan efter OS i Peking var stor.

Då som nu hade Karonen imponerat på väg fram till finalen, men sänktes av en förkylning och pustade över mållinjen som sjätte man.

Den här gången har han varit desto mer försiktig. Tvättat händerna ofta, använt handsprit och hållit ett par meters avstånd till främlingar. Dessutom har han inte läst artiklar om sig själv, något som han upplevde tog bort fokuset från idrotten i Peking.

Tårarna rann hos tränaren Per "Pliggen" Andersson när Karonen passerade mållinjen.

– Han gör sitt livs lopp i en OS-final. Jag är otroligt stolt över honom. Att göra den utvecklingen mellan 35 och 36 är imponerande, säger han och fortsätter:

– Det var så nära så att ni inte kan förstå. Jag började grina.

Även Karonen själv hade svårt att hålla tillbaka känslorna.

– Jag grät också. Det blir lite känslosamt när man jobbar hårt för någonting, när man tror det ska gå vägen och det ryckts ifrån en som ett plåster. Då gör det ont, säger han.

Nyzeeländaren Mahe Drysdale (6.57,82) vann guldet före tjeckiske Ondrej Synek (6.59,37) i det stenhårda startfältet. Sammanlagt fanns tre individuella OS-medaljer och 18 individuella VM-medaljer bland finalisterna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS