Finns inga ’spöken’ i OS – jag har sett hur riktiga spöken ser ut

SPORTBLADET

LONDON. Min unge Sportbladet-kollega Månsson tror att det spökar.

Varje evenemang han besökt under de fem första OS-dagarna har slutat med svenskt fiasko. Folk åker ut i försöken i alla möjliga grenar, folk missar lerduvor, folk slås ut i judo, folk cyklar till och med omkull.

Han tror nu att det var hans fel att Gustav Larsson kraschade i tempoloppet vid Hampton Court i går, att ”Månssons förbannelzse” vilar över Sverige

i OS.

Löjligt. Jag känner igen ett spöke när jag ser ett. Framför allt när det handlar om Hampton Court och det hemsökta, gamla jätteslottet.

År 2003 fångade en intern tv-kamera en figur klädd i 1500-talskläder (se bilden) när den stängde en branddörr som hade blåst upp. Den bleka, märkliga figuren lösgjorde sig ur mörkret i korridoren, från ingenstans, och försvann sen.

Ännu olöst mysterium

Ingen av slottets övriga 18 övervakningskameror hade filmat nån som hade lyckats ta sig fram till denna dörr. Det fanns helt enkelt inga människor i slottet, mycket mindre i kläder från 1500-talet.

Dan efter mysteriet (ännu olöst) besökte jag spökslottet för att göra reportage. Jag intervjuade förbryllade vakter som hade upplevt kusliga, oförklarliga saker. Och i en lång gång på andra våningen blev jag plötsligt mycket illamående, grön och vit om vartannat. Jag fattade ingenting, men hörde strax efteråt guiden (som inte såg mig) säga: ”...och just här brukar besökare bli illamående, eftersom en av Henry VIII:s halshuggna fruar springer omkring här och gör sig påmind”.

Så spöken heter inte Månsson. Spöken bryr sig inte om olympiska spel.

Spöken har annat för sig.

ARTIKELN HANDLAR OM