”Har käkat mig till OS-medalj”

SPORTBLADET

Bronsreceptet – lagt på sig 10 kilo

Foto: TÅRTKALAS Rasmus Myrgen kramar om flickvännen Jennie Engelson och käkar tårta efter bronset. Men det kunde ha tagit slut redan efter missen i Peking 2008. Det tog ett och ett halvt år innan Myrgren satte sig i båten igen.

WEYMOUTH. Här uppfylls bronshjältens önskan – fira med tårta och kramkalas.

Men efter OS-succén ska Rasmus Myrgren äta lite mindre.

Får att nå pallen har seglaren lagt på sig tio kilo.

– Man kan säga att jag käkat mig till medalj…, säger han med ett skratt.

Det var en omtumlande dag för Rasmus Myrgren i går.

Först ett lyckat medalj­race framför näsan på kroaten Toncí Stipanovic följt av en jobbig väntan på juryns utfall kring mastproblematiken innan Rasmus Myrgren luta sig tillbaka och njuta av sitt brons.

Han fick efterlängtade kramar av flickvännen Jennie Engelson och han fick sin bronstårta.

– Det är en lättnadskänsla samtidigt som det spritter i hela kroppen. Nu blir det lite mat med vänner, nära och kära. Men jag pratade med de andra medaljörerna om att vi skulle ses och fira på australiensarnas pub senare, säger Göteborgaren som vet att guldvinnaren Tom Slingsby var partysugen.

Här kring borden i SOK:s svenskhus Osprey Cottage har Rasmus Myrgren tillbringat en stor del av sin tid fram mot succén i OS.

En betydelsefull faktor i laser är kroppsvikten och inför seglingarna i England har det betytt ännu mer.

– Det har varit jätteviktigt, helst som i medaljracet när man seglar på platt vatten utan vågor. Så visst hade jag nytta av vikten i dag, säger Rasmus Myrgren.

Han har mer eller mindre ätit sig till medalj.

Vägde 75 kilo i Peking

Under OS i Peking, där han missade i finalracet, vägde Rasmus Myrgren 75 kilo. Nu väger han 85.

– Jag äter väldigt mycket, det kostar på att köra den här båten. Jag kan sitta upp till två timmar och bara mata på, säger han.

Från köket hälsar kocken Per Lindius:

– Rasmus äter mellan 4–5000 kalorier per dag, det är Gundenivå…

Viktuppgången är förstås mest i muskler.

Styrka i kombination med uthållighet har varit en avgörande faktor för Rasmus Myrgren.

– Seglingen är väldigt tung. Man får mjölksyra efter 30 sekunder. Det bara sprutar mjölksyra, det är som att stå i 90 grader mot väggen i en timma, säger han.

Bronset i går var värt allt slit.

Trots en svag start kopplade Rasmus Myrgren greppet om Toncí Stipanovic, som han behövde komma före.

Inte ens juryuns långa sammanträde kring huruvida svensken pressat sin mast otillåtet eller inte fick Rasmus Myrgren ur balans.

Det var hans dag.

Om allt gick snett i finalracet i Peking, föll bitarna på plats i Weymouth and Portland.

De föll tungt.

Rasmus omtumlande bronsdygn

Inför racet: Inför racet pressade Rasmus Myrgren sin mast, för att inte segla med böjd mast i medaljracet.Väl ute på vattnet fick han veta att Inspektionskommittén hade lämnat in en protest. "Det fick mig lite ur gängorna" sa Myrgren.

Racet: Ramus Myrgren gjorde en lite försiktig start, men seglade länsen så bra han kunde. "Sen efter det seglade han i princip felfritt, jag tycker att det var så bra att jag hade rysningar i hela kroppen" säger tränaren Thomas Rahm.

På sista seglingen för undanvind försökte kroaten Toncí Stipanovic ta sig förbi Myrgren, men han lyckades inte utan fick ta ett straff och medaljen var borta.

Efter racet: I hamn som trea men först efter en lång väntan i juryrummet kunde Rasmus Myrgren fira. Han fick noll straff för sättet han hanterat masten före start.

Festen: I går kväll fick den svenske laserseglaren till slut fira sitt brons. Han gjorde det med vännerna i seglingslandslaget, med sin mor och far och med flickvännen Jennie Engelson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS