Bank: Anna Lindberg fick allt tillbaka - utom ett ögonblick

SPORTBLADET

En av de främsta idrottskvinnor vi haft slutar - hon kommer vara saknad

1 av 3 | Foto: Anna Lindberg har gjort sin sista tävling.

LONDON. Efter Fredrik Lööfs OS-guld, före Usain Bolt – Anna Lindbergs karriär fick ta slut lite i skuggan.

Hon gav simhoppet allt.

Hon fick allt tillbaka – utom ett ögonblick.

Efter kvalet i fredags var Ulrika Knape inte helt nöjd. Hon tyckte att Anna sparat lite för mycket i hoppningen, att hon hållit tillbaka där hon borde ösa på.

Det var ju OS, menade Knape. Det går inte att hålla igen där.

Anna höll inte igen i finalen, men hon hade svårt att hitta rätt i hoppningen här också.

Hon hade ingen riktig spets, hade svårt i ansatsen och i andra omgången (3 1/2 framåtvolt) fick hon riktigt svaga poäng och hamnade direkt efter. Hon var tvungen att slåss och satsa hårt, fick snåla poäng av domarna, och till slut räckte det bara till en tionde plats.

Anna Lindbergs OS är över.

Anna Lindbergs karriär också.

Har VARIT simhopp för Sverige

Hon rättade just till baddräkten efter sitt sista hopp, och det är svårt att riktigt ta in att det är slut nu, eftersom hon burit den här sporten helt på egen hand ända sedan hon var tonåring. Anna har inte hoppat simhopp för Sverige, hon har v a r i t simhopp för Sverige, och nu tänker hon ägna sig åt annat.

Det blev fem OS till slut, vilket bara det är smått ofattbart. Ingen annan har haft en lika lång karriär i den här sporten, som är vikt för de explosiva, unga, små. Anna Lindberg var 14 när hon tävlade i Atlanta, nu är hon en 30-årig mamma som ska välja resten av livet. Hon har slagits mot skador, hon har slagits med den belastning (och tillgång, förstås) som det är att vara mammas dotter, hon har slagits mot begränsade resurser, och hon har slagits med en övertygelse som bara de allra största har.

Anna Lindberg är en av 81:orna, den enda svenska årskull som kan utmana 56:orna om titeln som den främsta någonsin. De börjar droppa av nu. Systrarna Kallur är halvklara, Anja Pärsson har blivit mamma, Stefan Nystrand börjar trappa ner, och idag har Anna Lindberg tävlat för sista gången.

Bland de främsta idrottskvinnor vi haft

Hon har satt ihop en fenomenal karriär, tillräckligt för att vi ska placera in henne bland de främsta idrottskvinnor vi haft i det här landet. Uthålligheten ska vi hylla, de två dubbla EM-gulden från 2006 och 2012 är enorma prestationer.

Det enda som fattas är ett Ögonblick med stort Ö.

Ulrika Knape är för alltid ihågkommen, brett och djupt, av det svenska folket för den där pricken i München 1972. Jag tror inte att folkdjupen kommer att kunna peka på ett ögonblick i Annas karriär på samma sätt.

Däremot kommer vi att kunna peka rakt på henne, och säga tack för sexton år då vi fick följa med, och önska lycka till från hjärtat inför alla de år som väntar.

Anna Lindberg åker hem till sin lille grabb nu, för att vara mamma till Yelverton och så småningom en ledarkraft i svenskt simhopp. Hon tänker, berättade hon, börja med att lära unga talanger vad det egentligen innebär att träna och träna på riktigt.

Kommer vara saknad

Jag har följt Anna, med olympisk frekvens, sedan EM i Helsingfors år 2000, och jag kommer att sakna henne. För hennes stenhårda professionalism och hennes varma nyfikenhet, för humorn och för att det är enbart tack vare henne som jag fått följa simhoppstävlingar.

Det kommer inte att bli särskilt ofta nu, vare sig för mig eller mina kollegor.

Anna Lindbergs karriär tog precis slut. Hon fick 63 poäng för sitt sista hopp, 2 1/2 framlängesvolter med skruv.

När hon gick upp ur vattnet lämnade hon ett hål efter sig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS