Erkände ”fusket” – skyller på språkmiss

SPORTBLADET

Storbritanniens guldhjälte dålig på engelska

1 av 5 | Foto: Philip Hindes ramlade i lagsprinten. Medvetet sa han först, innan han skyllde det hela på ett missförstånd.

Skandalrubrikerna fortsätter kring OS i London.

Velodromcyklisten Philip Hindes erkände att han ramlat med flit när Storbritannien vann OS-guld i lagsprint.

Men efter rejäla skandalrubriker tar den 19-årige britten tillbaka sitt erkännande – och skyller på dålig engelska.

Badmintonspelare som inte vill vinna och knockade boxare som ändå segrar. Nu dras även cykelsporten in i skandalskriverierna kring OS.

Det franska laget i teamsprint var rejält upprörda på det brittiska guldlaget efter torsdagens OS-tävlingar. Detta sedan 19-årige britten Philip Hindes ramlat med flit under kvalloppet för att tvinga fram en omstart.

”Syns tydligt på bilderna”

– Det syns tydligt på TV-bilderna att han föll för att få till en omstart, men tyvärr finns det inget i reglerna som förbjuder det. Men när han nu erkänt att det var med flit hoppas jag att de överväger en regeländring, säger franske coachen Isabelle Gautheron till AFP.

Hindes erkände mycket riktigt efter kvalet att han lagt sig ner medvetet efter att ha fått en dålig start och därmed tappat tid. På så sätt fick 19-åringen en ny chans då reglerna slår fast att alla cyklister får en omstart om de faller kort efter start.

– Vi kom överens om att vi skulle krascha om vi fick en dålig start, så att vi kunde börja om igen. Jag kraschade med flit för att få till en omstart så att vi kunde köra snabbare. Det var planerat, sade Hindes enligt Telegraph.

Efter en bättre start i andra försöket kvalificerade sig Storbritanniens lag för finalen där Hindes sedan, tillsammans med Chris Hoy och Jason Kenny, körde hem guldet. Trots att laget inte begick något regelbrott startade Hindes erkännande en stor debatt om sportslighet, något som påminner om den omtalade badminton-skandalen.

På den officiella presskonferensen efter guldloppet, där Storbritannien även noterade ett världsrekord med tiden 42,6 sekunder, hade Hindes plötsligt ändrat sin version.

Skyller på dålig engelska

– Jag körde bara på och förlorade kontrollen. Bakhjulet halkade och jag kunde inte kontrollera cykeln, sade 19-åringen då enligt Telegraph.

Enligt brittiska cykelförbundet beror allt på ett språkligt misstag av Hindes som är född i Tyskland och enligt dem lärde sig engelska först 2010, i samband med att han bytte medborgarskap.

Internationella cykelförbundet meddelar samtidigt att ingen kommer att straffas i det brittiska laget.

– För tillfället finns det inga sådana planer. Vår syn är att ingen berövades på en ärlig tävling. Jag har talat med IOK och de är medvetna om det inträffade. Men just nu ser de ingen anledning att ifrågasätta resultatet och det gör inte vi heller, säger Mark Adams, talesman för internationella cykelförbundet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS