Friidrott

Tredje medaljen i svenskt dröm-EM

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Tornéus såg till att målet krossades

Målet var en medalj för Sverige i EM.

På söndagen säkrade längdhopparen Michel Tornéus den tredje, ett brons, och fullbordade ett succémästerskap för svensk friidrott.

– Fy fan vad jag glad jag är, ursäkta språket. Men jag är så himla glad, säger 26-åringen.

Åt favoriten Sebastian Bayer fanns inget att göra i herrarnas längdfinal. Tysken slog till med 8,33 i den femte omgången och säkrade guldet. Men bakom fick vi ett nytt svenskt glädjebesked.

Michel Tornéus hoppade 8,17 redan i den första omgången. Årsbästa för 26-åringen och tillräckligt för att säkra ett svenskt brons, fyra centimeter bakom silvermedaljören Luiz Felipe Meliz från Spanien.

Jättehopp med övertramp

– Inför sista omgången var jag så nervös när jag såg att killen skulle hoppa. Jag hade ingen aning om vad de andra hade hoppat innan. Men jag fick ett brons med mig, säger Tornéus i SVT.

Tornéus hade dessutom ett guldhopp, hans andra, men svensken trampade över med nio centimeter. Annars hade hoppet varit omkring 8,50.

– Oj, säger Tornéus när han ser hoppet.

– Jag vände mig om och såg flaggan och tänkte ”nej, det är inte sant”. Men jag visade i dag att jag kan hoppa långt.

Svensken avstod sitt sista hopp i tävlingen och firade istället med sin tränare.

– Jag är så klart jättenöjd som fick en medalj med mig. Efter första hoppet trodde jag att jag kunde plocka guldet. Det kändes så bra i dag. Men det var min första medalj så jag är jättenöjd. Det var bara synd att jag inte fick göra sista hoppet på grund av vaden. Men fy fan vad jag glad jag är, ursäkta språket. Men jag är så himla glad, säger 26-åringen.

”Upp till SOK”

– Jag har slarvat med drickan i dag. Det var varmt jämfört med andra dagar och jag fick en liten kramp. Det kändes lite i tredje hoppet och när jag körde fjärde kändes det ordentligt. Men när du sitter i en sits där du kan plocka medalj vill man inte gå därifrån.

Framgången räcker inte bara till ett brons utan borde även säkra en OS-biljett, trots att SOK satt kvalgränsen till 8,20.

– Det är upp till SOK att säga vad de tycker. Jag visar i dag att jag är med och slåss där uppe.

Medaljen punkterar också ett mycket framgångsrikt EM för svensk del. Inför mästerskapet hade friidrottsförbundet en medalj som mål. Det såg Emma Green Tregaro (brons), Moa Hjelmer (guld) och Michel Tornéus (brons) till att krossa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott