”Utsatt för häxjakt”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Lance Armstrong nekar till anklagelserna – men ger upp

Lance Armstrong.
Foto: AP
Lance Armstrong.

Lance Armstrong, 40, nekar bestämt till anklagelserna om att han ska ha varit dopad.

Men han orkar inte längre kämpa för att rentvå sitt namn, trots den ”häxjakt” han menar sig vara utsatt för.

– Påverkan det här har haft på min familj och mitt jobb med vår stiftelse leder mig fram till slutsatsen att jag i dag är klar med detta nonsens, skriver cykelstjärnan på sin hemsida.

Idag kom beskedet att Lance Armstrong, 40, kommer att fråntas de titlar han vunnit mellan 1999 och 2005. Dopninganklagelserna mot cykelstjärnan har varit på tapeten under en lång tid och det är en utdragen process som nu är över. Det amerikanska antidopningsbyrån, USADA, har enligt uppgifter data från 38 blodprov som ska bevisa att Armstrong dopat sig samt vittnesmål ifrån tio tidigare lagkamrater till amerikanen.

– De senaste tre åren har jag genomgått en tvåårig federal brottsutredning som följd av Travis Tygarts (USADA:s chef) häxjakt, skriver Lance Armstrong i ett uttalande på sin hemsida och fortsätter.

– Påverkan det här har haft på min familj och mitt jobb med vår stiftelse leder mig fram till slutsatsen att jag i dag är klar med detta nonsens.

”Vägrar delta i så orättvis process”

Tillsammans med sina advokater har Armstrong konsekvent nekat till anklagelserna som riktats mot honom. Senast i går, torsdag, skulle han lämna besked om han skulle överklaga USADA:s dopningsanklagelser – men så blir alltså inte fallet.

– Om jag för ett ögonblick trodde att mitt deltagande i USADA:s process skulle kunna ge mig möjligheten att konfrontera dessa påståenden på ett rättvist sätt och, en gång för alla, avsluta dessa anklagelser skulle jag gjort det. Men jag vägrar att delta i en process som är så ensidig och orättvis. Oavsett vad Travis Tygart säger finns det noll fysiska bevis som backar upp hans  besynnerliga och avskyvärda anklagelser, skriver Armstrong.

Resultatet blir nu att en av cykelsportens största namn stängs av från all idrott och bland annat fråntas sina sju raka segrar i Tour de France.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN