Fråntas alla Tour de France-titlar

”Tråkigt för alla oss som älskar idrott och idrottshjältar”

Lance Armstrong, 40, ger upp sina försök att motbevisa de dopninganklagelser som riktats mot honom en längre tid.

Beskedet innebär att han nu fråntas de titlar han tagit mellan 1999 och 2005.

– Det är tråkigt för alla oss som älskar idrott och idrottshjältar, säger Usada-chefen Travis Tygart i ett uttalande.

Den amerikanska antidopningsbyrån Usada kommer ta ifrån proffscyklisten Lance Armstrong, 40, hans titlar och döma honom till livslång avstängning ifrån all idrott, säger en taleskvinna från Usada till Reuters.

Beskedet kom kort efter att den sjufaldige Tour de France-vinnaren, som numera tävlar i triathlon, meddelat att han ger upp kampen mot dopningsanklagelserna.

– Det kommer en tidpunkt i varje människas liv när han måste säga ”Det räcker nu”. För mig har denna tidpunkt kommit nu, säger Armstrong i ett uttalande på sin hemsida.

”Hopp för framtida generationer”

– Det är tråkigt för alla oss som älskar idrott och idrottshjältar, säger Usada-chefen Travis Tygart  i ett uttalande, och fortsätter.

– Det här är ett exempel på hur vinna-till-varje-pris-mentaliteten i idrotten tar över rättvist, säkert och ärligt tävlande, men för rena aktiva är det en påminnelse om att det finns hopp för framtida generationer att få tävla på arenor där det inte finns prestationshöjande medel.

Usada menar att Armstrong använt otillåtna medel sedan 1996. Bland annat ska han ha använt epo, steroider och blodtransfusioner. Den amerikanska antidopingbyrån säger sig även ha bevis för fusket i form av dopningprov och vittnesmål ifrån cykelstjärnans tidigare lagkamrater. Men dessa uppgifter är, enligt Armstrongs advokat, felaktiga.

– Han har testats 500-600 gånger under sin karriär och aldrig positivt ... fler test än någon annan idrottsman, säger advokaten enligt Eurosport.

Armstrong menade vidare att Usada inte hade rätt att frånta honom hans titlar, men efter att den internationella antidopingsbyrån, Wada, gett sitt stöd, ser det nu ut att bli verklighet.

Blir av med segrarna i Touren

Beskedet innebär att den tidigare så hyllade cykelstjärnan ser ut att bli av med, bland annat, de sju raka segrar han tog i Tour de France mellan 1999 och 2005. Armstrong själv menar dock att även om han fråntas sina segrar är det ingen tvekan om vem som är den rättmätiga segraren.

– Jag vet vem som vann dessa sju tävlingar, mina lagkamrater vet vem som vann dessa sju tävlingar och alla jag tävlade mot vet vem som vann dessa sju tävlingar. Vi körde alla tillsammans. I tre veckor över samma vägar, samma berg och alla olika väder eller element vi ställdes emot konfronterade vi. De fanns inga genvägar, det fanns ingen specialbehandling. Samma banor, samma regler. Den tuffaste tävlingen i världen där den starkaste mannen vinner. Ingen kan någonsin ändra på det, skriver Armstrong på sin hemsida.

”Långt ifrån över”

En som är osäker på om historien verkligen är över är svenske cykelprofilen Roberto Vacchi. På sin twitter uttrycker han osäkerhet gällande de senaste nyheterna.

– Efter att ha kikat närmare på det senaste om Armstrong frågar jag mig: Vad har förändrats mot tidigare? skriver han och fortsätter.

– Han vill inte veta av deras  anklagelser och menar att dom ändå inte har rätt att vare sig stänga av honom eller ta ifrån honom TdF segrarna. Mao, det här är långt ifrån över om ni frågar mig.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN