44 % – det kan inte bara vara ryttare...

Av: Elisabet Hoff

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Grattis svenska folket. Ni röstade fram en stor idrottsman till Jerringprisvinnare, världens skickligaste hoppryttare. Och ni visade att ridsport är en sport bland andra.

Men framför allt röstade ni på en person som är unik i ridsportens värld. Unik därför att ingen, absolut ingen, har ett ont ord att säga om vår svenske världsetta Rolf-Göran Bengtsson.

Låt mig förklara.

Ridsporten framställs gärna som ett under av jämställdhet. Kvinnor och män i alla åldrar tävlar på lika villkor, heter det. I Sverige kan man tro att ”vem som helst” kan nå toppen bara man vill tillräckligt.

Så är det inte. Ridsporten är tuff. En dyr materialsport. Det är mycket prestige och stora pengar som står på spel. Det skapar konflikter. Överallt finns gamla jäsande surdegar. Och mycket skitsnack.

I den världen är Rolf-Göran Bengtsson en lysande förebild. Som ryttare självfallet – men framför allt som person.

Etta på världsrankningen

Runt honom finns inget skitsnack, trots hans mer än 30 år i branschen. Han är respekterad i alla läger, i alla länder. En person som gör sitt och själv aldrig snackar skit om någon annan. Som presterar resultat efter resultat, skapar stjärnor av häst efter häst.

Han tog EM-guld, leder världscupen och är etta på världsrankningen. Och nu Jerringprisvinnare.

Utanför tävlingsbanan är bondsonen från Södra Sandby inte den mest mediala idolen man kan hitta. Han försöker, men någon Malin Baryard blir han aldrig.

Några kanske till och med tycker att han är tråkig. Och okej, han är lite hämmad, släpper inte gärna ut sina känslor i det fria. Men vadå? Minns Stenmark på sin tid.

Han har heller aldrig knarkat, supit ner sig, haft en svår barndom eller något annat som vi journalister så gärna gottar ner oss i.

Men han är förebild för varenda ridande person, oavsett ålder.

Nu kanske han kan bli det för några andra också. Man måste inte vara som media vill att man ska vara.

Kvällen i går var en pärs

I går gick världsettan en av sina tuffaste matcher.

Gårdagskvällen i Globen var ren pärs för den gode Bengtsson. Han som är iskall på tävlingsbanan var nervös så han nästan skakade inför tanken på att han kanske måste gå upp och hålla tal.

Men han överlevde och nu har han levererat ännu en historisk milstolpe åt svensk ridsport.

Tack för det svenska folket. 44 procent av rösterna kan väl inte BARA vara ryttare?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN