Jon Jones erkänner dopningsfusket – fem år senare

Av: Filip Lindfors

Publicerad:
Uppdaterad:

Han har varit avstängd för bland annat dopning, kokain och för att ha kört på en gravid kvinna.

Nu erkänner Jon Jones att han gömde sig under oktagonen för att undvika en dopningskontroll 2015.

– Det är hela sanningen. Nu vet alla det, skriver Jon Jones på twitter.

Jon ”Bones” Jones.
Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Jon ”Bones” Jones.

Det är öppet twitterkrig mellan Jon Jones och Israel Adesanya. Den ena, skandalomsusad före detta lätt tungviktsmästare, och den andra, hyllad mästare i mellanvikt. Nu vill UFC-bossen Dana White få till ett fajt, twitter-bråkstakarna emellan.

– VI MÅSTE FÅ TILL MATCHEN! 100%, säger Dana White.

Twitterbråket mellan Jones och Adesanya har pågått ett tag nu, och det senaste i raden av förolämpningar slutade med att Jones nu erkänner att han gömde sig under oktagonen i sitt gym, för att undvika ett dopningstest inför titelmatchen mot Daniel Cormier.

Historien, som har sitt ursprung 2015, har länge varit en av de mest omtalade i MMA-världen och flera profiler har berättat om fusket. Bland andra tog Chael Sonnen upp anekdoten när han var med i Joe Rogans podcast ”The Joe Rogan experience”, men historien har varit ifrågasatt då ingen som var på plats, bekräftat att det faktiskt hänt.

”Jag var rädd för att testa positivt”

Men, nu erkänner alltså Jones att historien stämmer. Jones som varit avstängd för otillåtna preparat flera gånger skriver att han precis hade rökt marijuana och därför var rädd för att ”åka dit” i dopningstestet.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Jon ”Bones” Jones och Alexander ”The Mauler” Gustafsson inför returmötet i december 2018.

– Jag gömde mig för NSAC (Nevada state Athletic Commission) och det var många år sedan. Jag hade precis rökt en ”blunt” och jag var rädd för att testa positivt för ”gräs”. Det är sanningen. Nu vet alla det, skriver Jones i ett svar till Adesanya på Twitter.

Detta var innan UFC hade påbörjat sitt samarbete med antidopningsorganisationen USADA. De dåvarande reglerna innebar att dopningskontrollanterna kunde dyka upp oannonserat, men ifall de inte kunde hitta utövaren på platsen, så fick de försöka igen vid senare tillfälle.

Incidenten skedde två år efter mötet med Alexander Gustafsson, en match som än idag, beskrivs som en av de bästa matcherna någonsin UFC. Men redan då, 2013, fanns det dopningsmisstankar om Jones. Inför returmötet 2018, med mindre än 6 dagar kvar till matchen mellan Jones och Gustafsson, tvingades UFC flytta en hel gala från Las Vegas till Kalifornien efter att man funnit spår av otillåtna medel i blodet på Jon Jones.

Publicerad:

LÄS VIDARE