OS-guld – då kan Niklas Edin ta ett sabbatsår

”Jag skulle resa jorden runt och bara njuta”

Niklas Edin.
Niklas Edin.

Historisk med fem VM-guld.

Vid OS-guld i Peking kan Niklas Edin ta ett sabbatsår.

– Då tror jag man är helt tom, säger 35-åringen.

Tredje raka VM-guldet i tisdags och förste genom tiderna att vinna fem VM-guld. Det har inte blivit många dagars vila för lag Edin. Redan i dag, onsdag, inleds den första av två Grand Slam-turneringar i Calgary.

– Man hade önskat det var lite mer tid emellan, säger skippern Niklas Edin

– Den senaste tiden har varit väldigt speciell, framför allt har man varit väldigt känslosam. 

Har ni ens hunnit fira VM-guldet?

– Lite grann, direkt när vi kom hem. Vi var tillbaka på hotellet vid halv ett och då skulle vi göra coronatest. Sedan satte vi på oss på ett rum, vi bara satt ner och mös en stund, därefter var det ett par timmars sömn och sedan var det bara upp för att svara på alla meddelanden, stänga VM för att gå in i Grand Slam med lite fokus i alla fall. 

– För det första var det väldigt sjukt det vi ställde till med. När vi gick in i VM var vi en av huvudfavoriterna, men det har varit en sådan konstig säsong där vi inte kunnat träna som vanligt och det har varit svårt att säga var formen står. Det brukar ta några tävlingar innan man kommer in i det, men i VM behövde det sitta från första match och det gjorde det. Det var mest det vi pratade om, att hur sjukt det var, vilken prestation vi gjorde.

Edin fortsätter:

– Det är en fruktansvärd grundtalang i laget. En enorm lagmaskin som också har en individuell skicklighet som egentligen är bättre än alla andra lag.

Du är den förste att nå fem VM-guld och du tog ditt tredje raka guld.

– Vi gick för det här målet inför förra VM, det blev inställt på grund av corona. Fokuset var då att gå för tre raka och det här femte. Vi har hunnit suga på den karamellen i över ett år, samtidigt har man kanske inte riktigt landat i det. Det är fortfarande lite tävlingsfokus i och med Grand Slam och sedan OS-säsong – och OS-guldet är också ett väldigt stort mål. Det är nog först när OS-säsongen är avklarad, då kommer nog det mesta sjunka in, hur mycket man åstadkommit de här sista åren.

”Kanske tar ett sabbatsår”

I sommar fyller han 36, Nikas Edin – som ser sig själva hålla på många år framöver.

– Toppen brukar börja där någonstans för de flesta som har min roll. Det är ganska stor skillnad på min roll och de andras i laget. Det är lite som en målvakt i hockey och fotboll, lite mindre fysiskt krävande. Det är vanligare att man går högre in i åldrarna, det krävs mer rutin, mer kyla i de avgörande lägena. Det är lite mer hår på nacken i den här rollen och lite mindre fysiskt krävande. Upp till 45 går det nog att hålla toppen, sedan beror det på motivation och fysisk status. Mellan 35 och 45 har man sin peak i skipper-rollen.

Grand Slam nu, sedan läggs fokus på OS i Peking nästa år.

– Det har varit ett så stort mål under så lång tid. Vinner vi det där guldet då är jag nöjd. Jag tror inte jag kommer avsluta karriären, men jag kommer vara helt nöjd och inte ha några krav kvar efter det. Det är det som fattas.

Hur Edin hade firat vid ett OS-guld?

– Resa jorden runt, träffa alla jag känner och bara njuta ett år skulle jag tro. Kanske till och med att man tar ett sabbatsår, jag tror det skulle vara sjukt svårt att fokusera om, då tror jag man är helt tom.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN