Tennis

Skarp kritik mot stjärnans beslut

Becker ifrågasätter Osaka

Av: 

Andreas Käck

Foto: Mackenzie Sweetnam / Getty Images AsiaPac

SPORTBLADET

Superstjärnan Naomi Osaka, 23, tänker nobba alla presskonferenser under Franska Öppna.

Nu kritiseras hon av flera av tennisens största.

”När du tjänar så mycket pengar är media något du får lov att acceptera”, skriver Boris Becker.

Naomi Osaka är tennisens just nu största namn på damsidan. 23-åringen har redan vunnit fyra grand slam-titlar och är omåttligt populär i såväl USA som Japan. Hon har enorma sponsoravtal med jättar som Nike, Procter & Gamble, All Nippon Airways och Nissan. År 2020 tjänade hon 360 miljoner kronor, vilket enligt affärstidningen Forbes är tidernas högsta årslön för en kvinnlig idrottare.

Med det kommer ett ansvar, anser Boris Becker.

I sin kolumn på tidningen Daily Mail ställer sig den 53-årige legendaren kraftigt frågande till Osakas beslut att nobba alla presskonferenser under Franska Öppna, som drar i gång i morgon (söndag).

”Om du är villig att gå ut och spela inför tusentals fans och miljontals tv-tittare och tjäna stora summor pengar, så är det (media) något du får lov att acceptera. Sponsorer och tv-bolag köper sina rättigheter av en anledning. Det är så det fungerar. Du kan inte ha kakan och äta den med”, skriver Becker.

”Förstår det inte”

I ett inlägg på Instagram motiverar Osaka sitt beslut med att hon upplever att journalisterna inte tar hänsyn till spelarnas mentala hälsa när de på presskonferenserna ställer sina kritiska frågor.

”Jag har sett många klipp på idrottare som bryter ihop i pressrummet efter en förlust. Jag anser att hela situationen är som att sparka på den som redan ligger ner och jag förstår inte anledningen till det”, skriver Osaka.

Nu får hon mothugg av några av ATP-tourens största, däribland Novak Djokovic och Rafael Nadal.

– Hon (Osaka) har säkert sina anledningar. Jag köper att det inte alltid är speciellt kul att göra presskonferenser, men det är en del av sporten och livet på touren, säger Djokovic.

– Å enda sidan förstår jag henne, å andra sidan … utan personerna inom media som reser världen runt för att bevaka våra tävlingar och rapportera om våra bedrifter så hade vi inte varit där vi är i dag. Vi hade inte fått det här erkännandet och blivit så här populära, säger Nadal.

Riskerar böter

Enligt ATP:s och WTA:s regler är spelarna skyldiga att ställa upp på presskonferenser efter sina matcher. Gör de inte det riskerar de böter med upp till 20 000 dollar per nobbad presskonferens.

”Om arrangörerna tror att de kan säga ’gör media, annars bötfäller vi dig’ och fortsätta ignorera spelarnas mentala hälsa så är det bara skrattretande”, skriver Naomi Osaka i sitt inlägg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Foto: Alexander Scheuber / Getty Images Europe
Login • Instagram
Publisert:

LÄS VIDARE

Naomi Osaka bäst betald genom tiderna

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis

Naomi Osaka

Franska öppna