Legendarens drastiska förslag – ”Sverige är bortraderat”

Björn Dählie vill ta bort den klassiska stilen inom längdåkningen.

Den norske skidlegendaren är bekymrad över bristen på nationer att tävla emot.

– Det är en hemsk tanke för oss norrmän, men det har blivit för dyrt och komplicerat, säger 53-åringen.

Björn Dählie föreslår att det ska bara köras fristil i världscupen, på VM och på OS.

En dramatisk åtgärd för att rädda längdskidåkningen. När han tävlade på 1980- och 1990-talet var det många nationer som konkurrerade i toppen.

– På hela 1980-talet blev vi besegrade av svenskar, ryssar och finländare. Italien som alltid var med i toppen är nu helt borta. Svenskarna är nästan borta. Schweizarna är nästan borta. Tyskland är borta. I Sverige är herrlöparna bortraderade, med undantag för Jens Burman, säger Björn Dählie till Verdens Gang.

Norge har tagit över

I två senaste VM har Norge tagit elva av tolv guld bland herrarna. På VM i tyska Oberstdorf i vintras tog Norge alla individuella medaljerna på herrsidan, bortsett från ryssen Aleksandr Bolsjunov som tog guld på 30 kilometer skiathlon och silver på 50 kilometer masstart klassisk stil.

Om loppen skulle begränsas till fristil så slipper vallateamen jobbet med fästvalla. Då det i stället bara handlar om glid.

– Med enbart en stil skulle en alltför dyr sport bara vara hälften så dyr. Klassiska skidor för nollgradigt före, klister och kyla försvinner, liksom klassiska pjäxor. Längdåkning har blivit för dyr en sport för föräldrarna, minst lika dyr som alpint, säger Björn Dählie.

Ett annat argument som den tidigare skiddominanten vill framhålla är att det blir lättare att växla mellan längdskidåkning och skidskytte.

– Björn Dählie har en poäng, utrustningen är ett argument. Kanske måste vi diskutera det här igen, men det står inte på agendan nu, säger internationella skidförbundets längdchef Pierre Mignerey från Frankrike.

Kläbo och Dählie.
Kläbo och Dählie.

Började för 40 år sedan

På VM i Oberstdorf 1987 stod disciplinen fristil på programmet för första gången. Det var amerikanen Bill Koch som 1982 hade börjat med att skejta med en skida utanför spåret.

Björn Dählie tog sin första världscupseger 1989. Han och Vegard Ulvang tog tre OS-guld i franska Albertville 1992, det var Norges första OS-guld på 16 år. Bente Skari blev första norska att vinna ett individuellt OS-guld 2002 i Salt Lake City i Utah.

Totalt vann Björn Dählie 17 VM-medaljer varav nio guld samt 46 världscuptävlingar. Både i klassisk stil och fristil.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.