Kritiseras för sina Twitterhyllningar: ”Hyckleri”

Under februari har hon använt Twitter som en plattform för att hylla flera världsmästare.

Nu anklagas den norska statsministen Erna Solberg för dubbelmoral.

– Mot bakgrund av senaste tidens behandling av toppidrotten framstår det här som ihåligt och hyckleri, säger handbollsexperten Ole Erevik till VG.

Tanken var att det under mars skulle tävlas i vintersport på bred front i Norge.

Men den 11 februari meddelade regeringen att Norge inte kunde ge några garantier för att genomföra tävlingarna då de precis tagit ett beslut om att stänga gränsen när nya varianter av coronaviruset var på ingång.

Beslutet berörde alpint, längdskidåkning, backhoppning, nordisk kombination och skidskytte.

Under ungefär samma period, sedan den 10 februari, har den norska statsministern Erna Solberg fram till i dag twittrat 17 gånger. 15 av hennes tweets har varit gratulationer till norska VM-vinnare.

”Grattis till guldet på 15 km gemensam start med skidbyte, Therese Johaug! Övertygande”, skrev hon bland annat i lördags.

Therese Johaug överst på prispallen.
Therese Johaug överst på prispallen.

”Det är inte rätt”

I hemlandet har statsministerns glädje stuckit i ögonen på en del.

– Jag tycker det gränsar till dubbelmoral. Idrott har alltid varit en juvel som många politiker smyckat sig med. Det är okontroversiellt att gratulera utövare och sola sig i glansen. säger handbollsexperten och före detta landslagsmålvakten Ole Erevik till VG.

– Det är uppenbarligen okej att du kan resa och delta i andras fester på deras risk och bekostnad, medan vi själva inte vill hjälpa till och arrangera. Jag tycker inte det är rätt, det gör mig lite upprörd å sportens vägnar.

VG har sökt Solberg för en kommentar, men statsministern har inte varit tillgänglig.

I stället har hennes sekreterare Rune Alstadsäter skickat ett skriftigt svar till tidningen.

”Statsministern är intresserad av sport och har följt mästerskapet noga. Jag förstår mycket väl att idrotten vill återgå till det normala, och det gör vi alla också”, skriver han bland annat.

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.