Nytt världsrekord av Nils van der Poel

Nils van der Poel vann sitt andra VM-guld i överlägsen stil.

Skridskostjärnan satte dessutom ett nytt världsrekord på favoritdistansen 10 000 meter.

– Det känns väldigt kul att återuppliva den svenska skridskotraditionen på det här sättet, säger han.

Kanadensaren Graeme Fishs världsrekord på 12.33,86 stod sig i prick ett år.

Nu kan istället Nils van der Poel, 24, från Trollhättan titulera sig världsrekordhållare.

Svensken följde upp sitt sensationella VM-guld på 5000 meter i torsdags med att göra sitt livs lopp på favoritdistansen 10 000 meter, som avverkades under 25 varv på låglandsbanan i nederländska Heerenveen.

”Vi hade väldigt bra koll”

Nils van der Poel har tränaren Johan Röjler vid sin sida under den efterföljande presskonferensen och berättar att de hade siktet inställt på världsrekord. Och det flöt på ”väldigt lätt” under den första halvan av loppet.

– Sedan blir jag lite passiv med sex–sju varv kvar. Jag känner att det börjar bli ganska tufft. Det är alltid svårt balansera på gränsen där varvtiderna börjar skena iväg. Så jag vågar inte riktigt släppa på alla spärrar förrän det är tre varv kvar, säger han.

– Då gör jag tre snabba varv på slutet. Vi hade väldigt bra koll på världsrekordschemat hela vägen i dag, vilket underlättade oerhört. Vi är väldigt nöjda med genomförandet helt enkelt.

”Överträffat våra egna förväntningar”

När van der Poel korsade mållinjen var rekordet slaget med 91 hundradelar. Han knäppte sina händer framför sig när han såg de historiska siffrorna – det nya världsrekordet lyder 12.32,95.

– Dubbla VM-guld och ett världsrekord hade vi inte planerat med. Men det är oerhört roligt och det känns väldigt kul att återuppliva den svenska skridskotraditionen på det här sättet. Vi har överträffat våra egna förväntningar och de var ganska högt ställda till att börja med.

Nederländske Jorrit Bergsma kom tvåa, distanserad med nästan 13 sekunder.

– Vilken prestation. Det går inte att prata efter det här. Vilken leverans. Det var det bästa jag någonsin har sett, utbrast den trefaldige OS-guldmedaljören Tomas Gustafson i TV10.

Passningen till rivalen

Efter loppet vände sig Nils van der Poel om till en tv-kamera och skickade en skämtsam passning till den tidigare världsrekordhållaren Graeme Fish:

– It’s fish for dinner guys! (Det är fisk till middag, gott folk).

Han har tagit åt sig av hyllningarna som har strömmat in från det svenska folket – däribland en hälsning från statsminister Stefan Löfven – och hoppas nu på ett uppsving för sporten i Sverige.

– Jag hoppas absolut att fler får upp ögonen för sporten. Jag har inte tänkt på att vara frontfiguren, men börjar inse att jag kanske är det nu. Det känns väldigt kul att skridskon får uppmärksamheten den förtjänar, säger Nils van der Poel.

Skriv inlägg
 • Stort grattis, önskar dig allt gott i framtiden 🍀

  Tony
 • Dela Bragdguldet Nils och Mono

  DJ Palle
 • Fantastiskt roligt och väldigt imponerande.

  Följde loppet med stor spänning. Grattis till enorm framgång

  Yvonne
 • Fantastiskt! Njut och vår stolt! Framtiden är din! 👑🏆

  Annelie
 • En ny kung har vi fått! Lycka till! Jag 👑👍👍🏆

  My
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.