Svenska monsterloppet: Han är världstvåa i år

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

Det var inte bara personligt rekord. Inte bara svenskt och nordiskt rekord.

Christoffer Carlsens monsterlopp på 200 meter fritt gör att han är tvåa i världen i år.

– Jag är chockad själv, säger 25-åringen.

Foto: TT

I torsdags korades Chad Le Clos till hela Afrikas bästa herridrottare 2017. Att den sydafrikanske superstjärnan innehar världsårsbästat på 200 meter fritt i kortbana är föga oväntat.

Tvåan är en större skräll.

För Christoffer Carlsen kom till kortbane-SM i Jönköping med en förhoppning att simma distansen på 1.45,4. Väl i finalen smulade han sönder sin målbild. Klockan stannade på 1.43,32, vilket är personligt, svenskt och nordiskt rekord med mer än en sekund. I bara farten dök han långt under EM-kvalgränsen.

”Nu får jag tänka om”

– Jag gick ut snabbt men avslappnat. På tredjefemtian kunde jag trycka på och så var det bara att kötta på sista när jag kände att flowet var bra, säger Carlsén.

Hur väntat var rekordet för dig?

– Jag är chockad själv. Jag har inte tränat för 200 meter, 100 är mitt fokus, men många har sagt att jag ska satsa på 200. Nu får jag tänka om.

Christoffer Carlsen är 25 år gammal och simmar för Helsingborgs SS. Han är uttagen till kortbane-EM i Köpenhamn i december och åker dit med ett nysatt rekord och en reviderad målsättning i bagaget.

”Åkte rutschkana på träning”

– Förut var målet att gå till final på 100 meter och bara ta mig igenom 200. Nu börjar jag ändra målsättning till final på båda, säger han.

Vägen till rekordtiderna har varit krokig. Som tonåring var göteborgaren talangfull och stark, men träningsdisciplinen höll inte elitnivå.

– Innan jag fyllde 20 år var det mest hopp och lek. På träning åkte jag rutschkana. Men när jag fyllde 20 fattade jag att jag hade lite talang. Då började jag träna ordentligt och då kom resultaten, säger Carlsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning