Ikon ska ta Finland till WRC-tronen

Mäkinen värvar Latvala och Hänninen

Foto: Toyota
Här är bilen som ska Finland tillbaka till VM-titeln
SPORTBLADET

Finland satsar hårt.

För att ta tillbaka VM-titeln i rally.

– Toyota Yaris WRC är en väldigt genomarbetad bil med en otrolig potential, säger teamchefen Tommi Mäkinen.

Han har vunnit fyra VM-titlar i rally och är teamchef när Toyota nu gör comeback i WRC efter 17 års frånvaro. Rallyikonen har valt ut ett helt finländskt team med den tidigare Volkswagenföraren Jari Matti Latvala och dennes kartläsare Miika Anttila som försteförare.

– Jag började min rallykarriär 2001 i en Toyota Corolla GT och ett av mina första riktiga rallytävlingar var bakom ratten på en Corolla WRC i Estland 20043. Därför känns det på många sätt som om jag kommer hem, säger Jari Matti Latvala som kört 169 lopp i WRC och vunnit 16 av dem.

Tre finländare

Intill honom kör Juho Hänninen tillsammans med co-drivern Kaj Lindström. Testförare blir fjolårets WRC2-vinnare Esa-Pekka Lappi, som kommer att köra tillsammans med kartläsaren Janne Ferm.

– Toyota Yaris WRC är en väldigt genomarbetad bil med en otrolig potential, säger teamchef Tommi Mäkinen i samband med att bilen presenteras i Finland.

– De nya reglerna gör att vi får större friheter när det gäller utvecklingen av bilen. Även om vi fortfarande inte har utvecklat denna bil till max så kan vi säga att den är snabb och tillförlitlig. Jag kan knappast vänta på att vi får se hur resultatet blir när vi tävlar med den.

Ogier till Ford

Latvala har de senaste åren kört för Volkswagen som dominerat VM, men den tyska biltillverkaren lämnade serien efter årets säsong och ställde sina två förare utan team. Latvala har valt att satsa nytt tillsammans med Toyota och de senaste fyra årens mästare, Sebastian Ogier, kommer att köra VM tillsammans med Ford och M-Sport.

– Det kommer att hända en hel del nytt nästa säsong, men jag ser verkligen fram emot det. Det kommer en ny generation VM-bilar och ett nytt stall, så det blir spännande tider, säger Ogier enligt TT.

VM-säsongen startar i Monte Carlo den 20–22 januari och ett par veckor senare är det dags för Svenska Rallyt i Värmland.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rally

WRC

Toyota

Motorsport