Johan Olsson står över stafetten

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

Direkt efter mål på lördagens masstart klagade Johan Olsson på svårigheter att andas.

Nu står det klart att han står över stafetten i morgon på grund av slitna luftrör.

Därmed är ingen av de svenska herrarna som varit med och vunnit medaljer på VM eller OS med i laget.

Johan Olsson såg pigg ut på de inledande varven av dagens masstart. Men när Martin Johnsrud Sundby höjde tempot fick Olsson släppa.

Förklaringen menade han låg i att han inte anpassat sig till den höga höjden som övriga eftersom han varit sjuk en tid.

– De andra har varit på höjd i två veckor, jag har varit här i två dagar. Jag känner att jag sliter enormt när jag börjar ventilera. Det är därför jag är så jävla slut nu. Jag får fan inte luft på slutet, sa Olsson.

Burman siktar på VM

Och nu står det alltså klart att luftrören var så pass slitna att Olsson inte vill riskera att åka stafett med dem i morgon.

– Utgångsplanen var ingen stafett, men jag skulle utvärdera hur mycket loppet slet. I och med att jag inte är acklimatiserad till höjden så tog det rätt hårt på luftrören, skriver Olsson i ett sms om beslutet.

Anton Lindblad är dessutom magsjuk så kvar är bara fyra man som åker i följande ordning: Emil Jönsson, Jens Burman på klassiskt följt av Martin Johansson och Axel Ekström i fri stil.

Ett lag helt utan åkare med medaljerfarenhet från mästerskap. Dit hoppas dock Jens Burman kunna sälla sig efter vinterns VM-stafett.

– Det är ett av mina mål att ta mig in där, det kommer jag helt klart att satsa på, säger han.

På damsidan står Anna Haag, som planerat, över stafetten. Succédebutanten Anna Dyvik får chansen på slutsträckan. Stina Nilsson har oftast varit slutkvinna i stafetten men fick som hon ville och testar nu en klassisk sträcka i morgondagens stafett, den andra.

– Jag vet hur jag reagerar på en slutsträcka, det skulle vara kul att se hur jag reagerar här, sa hon under fredagen.

Norge avslutar med ”motionär”

Emma Wikén inleder och på tredje sträckan kör Maria Rydqvist.

Storfavorit på båda dam- och herrsidan blir Norge. Mer spännande kan faktiskt bli och se vad herrarnas andralag klarar av, efter sjukdom på Emil Iversen har man kallat in ett oprövat kort som funnits på läger i närheten.

– Vi får se, det blir någon motionär, skrattade landslagsledare Vidar Löfshus under eftermiddagen.

När laget presenterades stod det klart att ”motionären” är Kasper Stadaas. Så sent som förra helgen var en blygsam 104:a på 10 kilometer skate vid Skandinavisk Cup. Nu är han avslutare i Norge lag två.

Publicerad: