Kan bli en ny svensk Stadion-klassiker

Foto: Peter Wixtröm

Äntligen dags för en riktig friidrottsfest på Stockholms Stadion.

Solen ska skina över Bauhaus-galan den här gången, temperaturen ligga på 25 grader och det blir en garanterad rekordjakt.

Och det bästa av allt:

Lovisa Lindh i storform på 800 meter kan bli en ny Stadion-klassiker.

Det var länge sedan så många svenskar var så heta inför en gala på Stockholms Stadion.

Jag får backa till det svenska friidrottsundret i början på 2000-talet för att hitta något som slår söndagens svenskfest, då namn som Kajsa Bergvist, Carolina Kluft, Christian Olsson och Stefan Holm dominerade slog mot världseliten.

Där är inte svensk friidrott idag, men Lovisa Lindh är det roligaste som hänt sporten på väldigt, väldigt länge.

En svenska som har en spurt och är snabb nog att utmana några av de bästa i världen.

På 800 meter.

Det finns få grenar med sådan inbyggd dynamik och dramatik.

Det känns helt rätt

Jag såg Lovisa springa in i som fyra och i hälarna på hela prispallen från OS i Rio i torsdags.

Då stannade klockan på 1:59.23, tre hundradelar från Abeba Aregawis svenska rekord från 2013.

Nu känns det helt rätt att Lovisa Lindh får avsluta hela Bauhaus-galan.

Det kan bli en ny, oförglömlig klassiker.

Men jag tycker det är synd att världsettan Caster Semenya inte är här. Arrangörerna ville inte betala några startpengar till sydafrikanskan och det bidrog till att hon nobbade Stockholm. Nu är det bara Burundis Francine Niyonsaba, silvermedaljören i Rio, kvar från den där OS-prispallen.

Men det är svenskarna som räddar årets Diamond League-gala på Stockholms Stadion. Ett arrangemang som kämpar för att överleva.
Årets gala kan faktiskt vara den sista om de ekonomiska förlusterna fortsätter.

Stockholms Stad har räddat ekonomin tre år i rad nu med ett årligt bidrag på en miljon kronor. Men den garanterade treårssatsningen går ut till nästa år.

Det är tyvärr så det ser ut för friidrotten numera, ett år där inomhusgalan i Globen lagts ner och nysatsningen Malmö Games ställdes in i förtid. Det fanns inget intresse vare sig från publik eller sponsorer. Det var länge sedan Bauhaus-galan gick med vinst, men de senaste åren har de haft maximalt oflyt med vädret också. Det har varit regnigt och kallt och eländigt för oss som varit läktarna.

Alltid riskabelt

Nu är det äntligen solgaranti, men det är betyder inte att det kommer bli fullt på läktarna. Det är alltid riskabelt att lägga en gala på dagtid (15–18) en stekhet sommardag, då det finns så mycket annat som lockar. Men jag gillar konceptet.

Det är bara att hoppas att framgångssagor som Lovisa Lindh kan lösa friidrottens galakris.

Och hon är inte ensam svensk på Stockholms Stadion den här dagen.

Diskusbjässen Daniel Ståhl har sagt att han siktar på drömgränsen 70 meter och som han kastade i Oslo i torsdags är det inga tomma ord.

Michel Tornéus ska försöka utmana världsettan Luvo Manyonga från Sydafrika, en spektakulär världsstjärna som hoppat 8.65 i år.

Och Sara Lahti och Meraf Bahta jagar svenska rekordet på udda 3000 meter.

Det kan inte bli så mycket bättre ur ett svenskt perspektiv. Den enda som saknas är 17-åriga stavsensationen Armand ”Mondo” Duplantis, som fortfarande är etta i världen med sina 5.90. Han har inte fått ledigt från skolan ännu, men är naturligtvis en given stjärna i framtiden.

Då spelar det inte heller så stor till att den internationella stjärnglansen är lika med noll. I stort sett alla amerikaner är kvar i USA inför de amerikanska mästerskapen nästa helg som också fungerar som VM-uttagningar.

Och som sagt.

Det finns inga tjocka dollarbuntar att locka med längre.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM