TV-profilens kritik efter Ståhls silver: ”Ovärdigt friidrotten”

avFilip Durefelt

Daniel Ståhl missade VM-guldet i diskus med två centimeter.

Efter tävlingen var Eurosports Jonas Karlsson kritisk till hur exakt mätningen i kastgrenarna egentligen är.

– Det är ovärdigt friidrotten, säger Karlsson.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N

Sverige fick sin första medalj i friidrotts-VM i London när Daniel Ståhl under lördagen kastade hem ett silver i diskus.

Ståhl var dock retligt nära ett guld, med endast två centimeter upp till vinnaren Andrius Gudzius från Litauen. Marginalen störde inte svensken som gladde sig över sin medalj.

Men Jonas Karlsson, den tidigare SVT-profilen som nu jobbar på Eurosport, var desto mer irriterad.

”Avgörs av slumpen”

Karlsson menar att mätningen inom diskus och andra kastgrenar är alldeles för opecis.

– Jag tycker det är ovärdigt friidrotten. Och det säger jag inte bara för att Daniel Ståhl den här gången förlorade med två centimeter. Friidrotten är en idrott som gör väldiga anspråk på att vara exakt. Vi mäter 100-meterslopp och 200-meterslopp i hundradelar och tusendelar. Vi står med mätstickor och mäter exakt höjd i höjdhopp och stavhopp, men i en kasttävling kan allt avgöras… på slump, säger Karlsson i ett inslag på Eurosports Twitter-konto.

Karlsson tycker man borde ha ett annat underlag, som exempelvis grus, eller mätinstrumt som tennisens hawk-eye för att mer noggrant kunna fastställa en längd.

”En konservativ friidrott”

– När en diskus landat plant på marken, då är det inte lätt att se nedslagsmärket. Framför allt inte om det är tio meter bort. Det stör mig väldigt mycket, och det störde mig långt före den här VM-finalen med Daniel Ståhl. Någon gång vinner någon och någon gång förlorar någon, ibland med så små marginaler som jag är väldigt tveksam till om de är exakt uppmätta.

Han fortsätter:

– Det är i något mått en konservativ friidrott. Man kan flyga till månen och titta i stjärnkikare flera galaxer bort. Men vi kan fortfarande 2017 inte mäta ett diskuskast eller kulstöt som landar i ett gammalt nedslagsmärke exakt. Av den enkla anledningen... att det går inte. Jag gillar inte det.

ARTIKELN HANDLAR OM