Stjärnhästen såld med bara veckor till EM

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sveriges Angelie von Essen på hästen Newton Abbot under den internationella hoppningen vid Sweden International Horse show i Friends Arena i Solna i november.
SPORTBLADET

Motgångarna förbundskaptenen Henrik Ankarcrona inte ville ha med fem veckor kvar till ryttar-EM i Göteborg:

Malin Baryard Johnssons dras med en skadad häst och Angelie von Essens Newton Abbot är såld.

– Inget man önskar, men det är som det är, säger han.

Fredagens deltävling i Nations Cup i Falsterbo Horse Show var tänkt som genrepet för det troliga EM-laget. I stället får Ankarcrona tänka om. Både Baryard Johnsson och von Essen var bland de fem (fyra får rida) som han tagit ut i truppen till Falsterbo.

Nu kompletterar Evelina Tovek och Helena Persson trion Peder Fredricson, Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann laget i nationshoppningen.

För von Essen är EM inte längre aktuellt.

Med Newton Abbot har den Englandsbaserade landslagsryttaren under våren slagit sig in i landslaget, gjort tre nationshoppningar och var ett ekipage som Ankarcrona bollade med i sina EM-tankar.

– Jag kan tänka mig att hon kommer att svartmålas nu genom att hästen säljs kort innan mästerskapet, vilket jag inte vill bidra till. Jag har fullt förtroende för henne och hennes hästägare. Naturligtvis är det är tråkigt för henne och för laget, men de lever på det här.

– Det här kan kanske säkra hennes satsning för lång tid framöver. Hon var absolut en av kandidaterna till en EM-plats men jag har full respekt för att de behövt fatta det här beslutet och jag vet att det inte har varit enkelt för dem, säger Ankarcrona till TT.

Cue Channa undersöks

Malin Baryard Johnsson är fortsatt EM-aktuell, men det hänger helt och hållet på vad undersökningen av OS-hästen Cue Channa visar.

– Hästen var inte helt hundra nu på morgonen, så vi vågar inte riskera något. Även om veterinären sagt att den kan hoppa, hade jag inte satt in den. Nu tas den till klinik för en grundlig undersökning och efter det får vi ta ställning, säger Ankarcrona.

Inför OS i London 2012 skadade sig Tornesch i just Falsterbo och Baryard Johnsson missade mästerskapet.

Så illa ska det inte behöva gå nu.

– Det är fortfarande alldeles för tidigt att säga något om Cue Channa. Det blir lätt en höna av en fjäder. Den hoppade förra helgen och var inte helt på topp. Den kollades nu på morgonen och det är inget stort, men vi kan inte riskera något, säger Ankarcrona.

Släpper truppen i helgen?

I dagsläget är det ytterst tveksamt om Rolf Göran Bengtssons topphäst Clarimo kan gå i EM.

– Det är väldigt osäkert. Innan vi vet hundra är det så mycket att spekulera kring, säger förbundskaptenen.

Senast den 11 augusti måste truppen vara anmäld. Ankarcrona vill inte vänta så länge. Tanken är att presentera EM-truppen redan under Falsterbo Horse Show.

– 11 augusti är alldeles för sent för ryttarna. I den bästa av världar hade de redan vetat om det för länge sedan, för att kunna matcha hästarna inför mästerskapet, säger han.

TT: Hur mycket ställer bakslagen till det för dig?

– Hela våren har det successivt gått bra, allting har legat på plats och man har nästan gått och väntat på att något kommer att hända. Och nu kom det. Men vi kan väl säga hellre nu än på EM, säger Henrik Ankarcrona.