Wennerholm: Hon stormar fram i släggkastning

Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ida Storm.
SPORTBLADET

VASA. De svenska friidrottsstjärnorna gjorde vad de skulle under första dagen i lag-EM i Vasa.

En leende Lovisa Lindh vann sina 800 meter och fortsätter att imponera både på mig och på alla andra.

Man jag reagerade på en tjej i friidrottens minst glamourösa gren.

Ida Storm i damer slägga.

25-årig Ida kom tvåa den här första dagen och jag minns att jag tänkte på henne då hon blev utslagen i kvalet i EM i Zürich 2014 med ett kast på 60.82.

Inte för att jag var imponerad, utan för att jag satt och funderade över vad som driver en ung tjej att satsa på släggkastning.

Det är inte friidrottens hetaste gren. Den är bannlyst från de flesta friidrottsarenor och den enda gren som inte finns med i Diamond League. Varken för herrar och damer. Tala om diskriminering.

Den vanligaste förklaringen - även från Diamond League-arrangörerna - är att den förstör gräsmattan. Det här är arenor där det oftast spelas fotboll och där man inte vill ha en 7,26-kilosklump (herrar) eller en på fyra kilo (damer) slå ner med full kraft och skapa stora kratrar i gräset. Nedslagen hotar även de värmeslingor som är nedgrävda under jord på de flesta arenor.

Det är anledningen till bannlysningen, men jag kan tänka mig att det finns fler. Det är ett enormt jobb med kastburar och säkerhet för en gren som ingen normal galabesökare betalar ett öre för att se.

Nu var slägga damer den gren som inledde hela lag-EM och eftersom det var långt till nästa satt jag där och följde tävlingen mest för att jag inte hade något annat vettigt att göra.

Något har uppenbarligen hänt

Men så började jag läsa på lite och framförallt om denna Ida som stormat fram och satte nytt svenskt rekord med 71.52 i tyska Fränkisch-Crumbach den 4 juni. Nästan tio meter längre än det där kastet i Zürich för tre år sedan. Och 52 centimeter över VM-kvalgränsen till VM i London senare i sommar.

Något har uppenbarligen hänt.

Och när jag tog mig ner till den mixade zonen efteråt, så mötte jag en glad tjej som siktade ännu längre i London i sommar.

– Där vill jag inte bara vara, utan prestera, sa hon.

– Jag hoppas sätta släggkastningen på kartan.

Det återstår att se, men Ida tränar ihop med 22-åriga Marinda Petersson som kastat 70.01 i år och är bara knappa metern från en VM-plats i London. Det kan bli så att vi har två kvinnliga släggkastare i London.

Bara en sån sak.

o o o

Annars gick den här första dagen på lag-EM ungefär som planerat, förutom att de svenska herrarna på 4x100 meter vinglade in på fel bana, diskades och kostade Sverige sju viktiga poäng.

Hade inte det hänt hade jag redan placerat Sverige i högsta divisionen Super League.

Finland hotar Sverige

Nu är det inte helt säkert att Sverige går upp, även om svenskarna ligger på en tredjeplats som ger uppflyttning. Men hemmanationen Finland skuggar bara en poäng bakom och är ett hot, samtidigt som det är en bit upp till ledande Schweiz och Turkiet.

o o o

Lovisa Lindh, ja. Framgångssagan bara fortsätter. Hon sprang lekande lätt ifrån schweiziskan Selina Büchel på upploppet när hon vann här i Vasa. Büchel som vunnit två raka EM-guld inomhus och som vann i Belgrad i vintras i ett lopp där Lovisa snubblade efter en sammanstötning med 300 meter kvar och blev besviken fyra.

Nu är rollerna ombytta.

Lovisa Lindh är Europas klart bästa 800-meterslöperskaa idag och om det inte blir medalj redan i VM i London i sommar, så är hon redan favorit inför stora EM i Berlin nästa sommar. Om hon nu håller sig skadefri.

Det är en njutning att se henne springa, det är njutning att se hennes mentala styrka och tuffhet.

Hon kan bli hur stor som helst känns det som. Om hon nu inte redan är det.

ARTIKELN HANDLAR OM