”Bäckis” nådde magisk gräns – förste forward på fem år

SPORTBLADET

NEW YORK. Det har gått fem år sedan en svensk forward senast gjorde 80 poäng i NHL, men i natt nådde Nicklas Bäckström den milstolpen med tre nya assist – och därmed delar han plötsligt andraplatsen i poängligan med Sidney Crosby och Patrick Kane. 

Samtidigt slog Marcus Johansson personligt rekord med fyra assist och Alex Ovetjkin fullbordade ett hattrick. 

– Vi är fräschare än vi brukar vara den här tiden på året. Det är stor skillnad när man spelat 16-17 minuter per match en hel säsongen  istället för 21-22, säger ”Bäckis” till Sportbladet efter 5-4-segern mot Minnesota.

Foto: Hannah Foslien / TT / NTB Scanpix

För den som följt serieledarna från huvudstaden närmare är det lätt att få intrycket att de för en gångs skull sparat sitt torraste krut till slutet av säsongen.

Hattrick av Ovetjkin

En sådan som Alex Ovetjkin har ju haft en förhållandevis stillsam vinter, men börjat stegra spektakulärt  senaste veckorna och stod alltså för ett hattrick mot Minnesota i natt. q

Men riktigt så enkelt är det inte.

– Nja, jag vet inte riktigt hur han tänker men det är väldigt svårt att bara trycka på en knapp och plötsligt börja spela bra och göra mål och producera poäng. För mig är det omöjligt, säger Nicklas Bäckström när vi talar med honom efter duellen i Excel Energy Center.

I stället tycks det handla om att coachen Barry Trotz hushållit bättre med sina största begåvningar i år. 

– Ja, det är nog en en väldigt viktig faktor, fortsätter ”Bäckis”.

– Jag känner mig definitivt fräschare än jag brukar göra den här tiden på året. Det är stor skillnad när man spelat 16-17 minuter per match en hel säsongen  istället för 21-22.

Tre assist i natt

Vilket gett resultat – för att uttrycka det milt.

Nicklas stod alltså för tre assist i natt igen, kom därmed för tredje gången i NHL-karriären upp i 80 poäng – och blev samtidigt den första svenske forward  att göra det sedan Henrik Sedin hade sin rekordsäsong 2011-2012.

– Det var väl på tiden då, skrockar stjärncentern från Valbo, som med sammanlagt 82 poäng nu delar andraplatsen i poängligan med Sidney Crosby och Patrick Kane och med 60 assist är ensam tvåa bakom Connor McDavid i assistligan. 

– Men ah, vårt powerplay fungerar väldigt bra just nu. Då blir det lätt mycket poäng. Jag funderar inte så mycket på det där, det viktiga är att vi håller vår förstaplats i Metropolitan. Det är tajt som sjutton nu.

Rekord av Johansson

En annan som är i strålande form är Marcus Johansson. Han slog personligt NHL-rekord med fyra assist mot Wild – inklusive till TJ Oshies avgörande balja på övertid.

– Ja, ”Mojo” är glödhet. Men han har varit riktigt bra hela säsongen och det känns lovande att vi har så många kedjor som kan producera. Det kommer behövas framöver, konstaterar ”Bäckis”.

ARTIKELN HANDLAR OM