Johansson kan få OS-chans på guldgrenen

Av: TT

Publicerad:
Jennie Johansson vann 50 meter bröstsim under Swim Open i Stockholm.
Foto: Sören Andersson/TT
Jennie Johansson vann 50 meter bröstsim under Swim Open i Stockholm.

Världsmästare på 50 meter bröstsim för två år sedan – och snabbast i världen i år.

Om tre år kan Jennie Johansson dessutom få simma sin specialdistans i OS.

– Det vore så klart superkul, sade Johansson efter att ha satt världsårsbästa i Swim Open i Eriksdalsbadet.

Det är insidethegames.biz, en webbplats som är specialiserad på OS-nyheter, som avslöjar att det Internationella simförbundet Fina lagt fram ett förslag till IOK om att utöka simprogrammet i OS i Tokyo 2020.

Bland de nya grenarna skulle 50-metersdistanserna finnas med.

Som det är nu är det bara i frisim som den kortaste sprintdistansen finns med, inte i bröst-, rygg och fjärilssim.

– Det blir spännande att se om det går igenom eller inte. Jag vet att de lagt fram förslaget förut och då har det tyvärr blivit avslag, sade Johansson som missade final i Rio med liten marginal på 100 meter bröstsim där hon blev nia.

Två snabba lopp

Johansson visade hur snabb hon är på sprintdistansen i Eriksdalsbadet där hon gick under ryskan Julia Jefimovas världsårsbästa på 30,61– två gånger.

I försöken slog hon till med 30,39 – och i finalen 30,57.

– Jag är väldigt nöjd med de här två loppen, framför allt i morse kändes det avslappnat och skönt och ändå gick det väldigt snabbt. Sedan vill man så klart simma snabbare i finalen, men det var ändå en snabb tid där också, sade hon.

Johansson njuter av att få satsa på 50 meter fullt ut.

– Det är så skönt att kunna säga att jag satsar på 50 meter på VM och att det är mitt konkreta mål. Jag vill försvara mitt VM-guld, sade hon.

Draghjälp

Johansson, 28, har inte bestämt om hon ska satsa mot Tokyo 2020. Ett ja till 50-metersdistanserna skulle kunna hjälpa till.

– Så länge jag tycker det är kul att simma och utvecklas framåt så kommer jag att fortsätta. Om det är till 2020 eller 2024 får vi se, det gäller oavsett om 50 kommer med eller inte, sade hon.

Sarah Sjöström vann enkelt sin OS-guldgren 100 meter fjäril och tog över förstaplatsen på världsårsbästalistan från japanskan Rikako Ikee som tidigare i år gjort 56,89.

Sjöström simmade på 56,26 – 78 hundradelar över sitt eget världsrekord från OS-finalen. Simstjärnan tog långledigt efter OS-succén och har varit i full träning en månad.

– Det var bra. Jag har inte tappat alltför mycket trots att jag har tagit det lugnt, sade hon.

Slog rekord igen

Erik Persson, Kungsbacka, slog svenskt rekord för andra dagen i rad när han noterade 1.00,39 på 100 meter bröstsim. Det var en putsning av Johannes Skagius rekord från söndagsmorgonens försök med 27 hundradelar.

Persson krossade sitt eget svenska rekord på 200 meter bröstsim i lördags med 2,27 sekunder och noterade årets näst bästa tid i världen. Även Gustav Hökfelt, Neptun, slog svenskt rekord på 50 meter ryggsim (25,34) och putsade det gamla med tolv hundradelar.

Publicerad:

LÄS VIDARE